Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Cél: a gyermekek egészségének megőrzése prevenciós eszközökkel

Önkormányzati támogatás védőoltásokra

2019. július 08. hétfő

Védőoltások támogatásáról döntött a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A támogatás összege 20 ezer forint, amit a határozat értelmében július 15-től igényelhetnek a kerületben lakó családok 0-14 éves korú gyermekük számára. Az összeg szabadon felhasználható bármelyik nem kötelezően beadható védőoltásra.

A nem kötelező védőoltások nem szerepelnek a mindenki számára ingyenes oltási rendben, de a szülő kérésére felírhatók, megvásárolhatók és beadhatók. „Józsefváros önkormányzata elkötelezett a kerületi lakosok egészségügyi állapotának megőrzése és javítása mellett, ugyanakkor fontos feladatának tekinti a prevenciót is” – hangsúlyozta lapunknak Sára Botond.

A polgármester hozzátette: a gyermekek egészségének megőrzése érdekében a képviselő-testület a július 4-i ülésén a nem kötelező, államilag nem finanszírozott védőoltások támogatásáról döntött, azokra a családokra gondolva, akiknek anyagi helyzete nem engedi meg, hogy gyermeküket ezekkel a vakcinákkal beoltassák.

A gyermekek ötéves korukig különösen érzékenyek bizonyos kórokozók – vírusok, illetve baktériumok – által terjesztett betegségekre, hiszen a védekezésért felelős immunrendszerük még nem kellően érett. Az időben adott védőoltásokkal azonban a kicsik megóvhatók bizonyos fertőző betegségektől, így például a meningococcus vírus okozta fertőző agyhártyagyulladástól, a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladástól, illetve - a leginkább a csecsemőket veszélyeztető - rotavírustól.

A józsefvárosi védőnők és háziorvosok egyaránt e három betegség elleni védőoltás beadását tartják szükségesnek, a nemzeti oltási programban szereplőkön felül, a hazai tapasztalatokat és statisztikákat figyelembe véve, illetve az elmulasztott oltások következtében elkapható betegségek súlyosságának, lefolyásának tekintetében. Az említett betegségek elkerülésére, azok terjedésének megakadályozására, esetenként a haláleset elkerülésére a vakcinák nyújtotta védettség a leghatásosabb mód.

A 0-14 éves korú gyermekek után járó támogatás keretösszege gyermekenként 20 ezer forint, amit bármelyik nem kötelező oltóanyagra fel lehet használni. Az oltási támogatást július 15-től a józsefvárosi Családtámogatási Irodában lehet igényelni, illetve a kérelemhez tartozó nyomtatvány is ettől a naptól kezdve lesz letölthető a honlapunkon is. A jogosultság megállapítása az egy családban élőkre jutó jövedelem függvénye. Ám, míg azt más kerületekben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jövedelemhatárához, azaz család esetén 38.475 forint egy főre jutó, egyedülálló szülő esetén 41.325 forint egy főre jutó jövedelemhez kötik, addig Józsefvárosban a rendkívüli települési támogatásnál alkalmazott jövedelemhatárt veszik alapul, ami egy család esetében 85.500 egy főre jutó jövedelmet, egyedülálló szülő esetén 99.750 forint egy főre jutó jövedelmet jelent.

Fotó: Senger Nikolett, Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben