Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Párbeszéd a zene és a tánc nyelvén

Kínai és magyar diákok közös műsora az Erkelben

2019. július 09. kedd

Kiemelkedő tehetségű fiatalok által előadott zenés, énekes és táncos produkciókkal ünnepelték a Magyarország és Kína között immár hetven éve hivatalossá vált diplomáciai kapcsolatot július 8-án, az Erkel Színház Bernáth Büféjében. A Józsefváros sanghaji testvérkerületéből érkező kórustagokat és kísérőiket Sántha Péterné alpolgármester köszöntötte.

Az alpolgármester beszédében kiemelte, hogy Magyarországot és Kínát ennél sokkal régebbi eredetű barátság fűzi egymáshoz, és hogy a két ország között a zene, a béke és barátság követe az egyik legszorosabb kapocs, amely most remélhetőleg a fiatal generációkat is közel hozza egymáshoz.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében Vizi László, a Kulturális Diplomáciai Főosztály vezetője köszöntötte a Kínából érkező delegációt, míg a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége képviseletében Wang Xinyi, a kulturális és oktatásügyi részleg tanácsosa emlékeztette a jelenlévőket a közös zenei programok összetartó erejére, és fejezte ki a magyar zeneszerzők – kiváltképp Kodály és Liszt – iránt érzett nagyrabecsülését.

A kínai és magyar fiatalok a zene és a mozdulatok nyelvét segítségül hívva hamar megértették egymást. A közönség virtuóz hangszeres előadásokat, magával ragadó énekhangokat és bámulatos táncprodukciókat láthatott ezen a délutánon.

Chopin dallamai, magyar és kínai népdalok feldolgozásai mellett a mai popdalok átiratai is jól megfértek egymás mellett a sokszínű zenei palettán. A sanghaji testvérkerültből érkező ifjú művészjelölteknek az előadás végén Sántha Péterné alpolgármester emlékként egy-egy névre szóló oklevelet is átnyújtott.

Fotó és szöveg: Tukács Orsolya/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben