Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ne legyen itt bulinegyed!

Elegük van a környék lakóinak az Auróra klubból

2019. július 11. csütörtök

Évek óta – azaz gyakorlatilag szinte az Auróra klub ideköltözése óta –, küzdenek a lakosok a szórakozóhellyel, amely a késő éjszakáig tartó bulikkal ellehetetleníti az utcában élők éjszakai nyugalmát – állítják az általunk megkérdezett környékbeli lakosok. Az Auróra utcai klubban többször volt már rendőrségi razzia is, az egyik alkalommal egy tucatnál több vendéget állítottak elő kábítószer birtoklásáért. Az önkormányzat a lakók érdekében folyamatosan fellép a klubbal szemben, törekszik a szabályok betartatására: így jegyzői határozat szerint már nem árulhatnak szeszesitalt 22 óra után. Azonban az áldozat szerepében tetszelgő klub minden jogi kiskaput kihasznál a szabályok kijátszására, például hozott ital fogyasztására buzdítja a vendégkörét. Megkérdeztük az ott lakókat, hogy mi a tapasztalatuk a hellyel kapcsolatban?

Mint azt több lakostól megtudtuk, a problémák nem sokkal azután kezdődtek, amikor az Auróra klub 2014 második felében ide költözött. Az utcában lakó Adriennél 2015-ben telt be a pohár: mert nemcsak hétvégén, de rendszeresen hét közben is tartanak bulikat, ami azzal jár, hogy az oda vonuló, onnan éjjel távozó, illetve az események alatt az utcán kint hangoskodó fiatalok ellehetetlenítik a nyugodt pihenést. Mint mondta, ekkor írta az első panaszlevelét a ház lakóinak nevében. „Ez a szórakozóhely nem lakóövezetbe való, nagyon megkeseríti az itt élők életét” ­– fogalmazott. A szintén a közelben lakó Éva arról mesélt, hogy sokszor éjjel 1-2-ig, vagy még tovább tart a ricsajozás, ezért lehetetlen aludni. „Volt, hogy a gyerek sírva ébredt az utcai zajra” – mesélte bosszúsan Elvira, egy másik lakos.

Az ugyancsak a szomszédban lakó Ágnes azt mondta: a lakosok rendeszeresen kiszólnak majd’ minden házból a környéken, hogy fejezzék be a hangoskodást, és volt, hogy még nekik állt feljebb, és ordenáré módon szóltak vissza. Ezeket erősítette meg a környéken több ház közös képviseletét ellátó L. Ágnes is, aki azt mondta: hosszú idő óta panaszkodnak a lakosok. Állandó téma az Auróra-probléma, több alkalommal emiatt hívták össze a közgyűlést – jegyezte meg, majd hozzátette: ha nekik joguk van zajongani, akkor a többieknek is legyen joguk itt élni.

Semmibe veszik a lakók pihenéshez való jogát

A lakosok szerint a hely egy kis bulinegyedet alakított ki magának, és semmibe veszi az ott élők pihenéshez való jogát. Ezt támasztja alá az is, hogy amikor egy jegyzői határozat megtiltotta a szeszesital este 22 óra utáni kiszolgálását, a vendégkörüket arra buzdították, hogy fogyasszanak hozott italt. Elvira azt nem érti, hogy ha este tíz után lezárják a pultot, akkor hogyan lehet hogy még 23 órakor is jönnek vendégek. „Nem túl életszerű, hogy egy száraz helyre jönnek bulizni a fiatalok” – teszi hozzá.

A folyamatos panaszok miatt a rendőrök és a közterület-felügyelők sűrűbben járőröznek a környéken. „Amikor a hivatalos szervek itt vannak, akkor visszavesznek a hangerőből, de amikor nincsenek itt, ismét megy a zajongás. Gyakorlatilag húzogatják a macska bajuszát” – állítja Adrien. Majd hozzáteszi: felháborító, hogy a házban működő civil szervezetek fennhangon hirdetik a civilségüket, ugyanakkor semmibe veszik a civil lakosok véleményét. „Az egyik ilyen szervezet a lakáshoz való joggal kampányol, de mi a helyzet a pihenéshez való jogunkkal?” – fogalmazott. 

Az önkormányzat a lakosok oldalán áll

Mivel az önkormányzat a lakosok oldalára állt, ezért az Auróra próbálja magát a hatalom által vegzált áldozat szerepében feltüntetni, de mint Ágnes mondja: ez nem politikai történet, egyszerűen arról szól, hogy elegük van.

„Én többször bementem már a klubba és személyesen jeleztem az ott dolgozóknak, hogy ne csináljanak belőle politikai kérdést, mert ez lakossági ügy” – teszi hozzá Elvira, mondván: tudják, hogy mi lakosok pihenni szeretnénk, és azért kértük az önkormányzat segítségét, mert a klubot nem érdekli, hogy mit akarnak a környékbeliek. Mint L. Ágnes közös képviselő mondja: az sem igaz, amit az Aurórások hangoztatnak, hogy jelentős önkormányzati tulajdon van a környékbeli épületekben, az általa kezelt társasházakban maximum egy-kettő lakás, a többi mind magántulajdonban van.

A lakosok egybehangzó véleménye, hogy nem szeretnének bulinegyedet a környéken. Az érintett lakók hajlandók lennének elmenni a klub mellett kiálló Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezethez is, akik valamiért különbséget tesznek civil és civil között. „Úgy tűnik számukra mi, pihenni vágyó lakosok nem vagyunk fontosak” – jegyzi meg Ágnes. Éva szerint a legjobb az lenne, ha bezárna a hely, mert különben a kálváriájuk soha nem ér véget. A lakosok most ismét aláírást gyűjtenek, és mint mondják, ha kell, bármilyen szervhez elmennek, hogy végre nyugodtak legyenek az éjszakák az Auróra utcában.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben