Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szenvedélyek napja a Kálvária téren

A függőségek megelőzésére hívták fel a figyelmet

2019. július 11. csütörtök

A Kesztyűgyár Közösségi Ház és a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSZSZGYK) a Szenvedélyek napja névre keresztelt programra várta a fiatalokat július 10-én a Kálvária térre. Az egészségtudatos életmódot népszerűsítő rendezvénysorozat második állomásaként a szenvedélybetegségek megelőzését helyezték fókuszba. Az eseményen, melyre Sára Botond polgármester is kilátogatott, a gyerekek nemcsak játékos keretek között ismerhették meg a függőségek hatásait, hanem a szervezők által kínált számtalan mozgáslehetőség azt is megmutatta, a szenvedélyük legyen inkább a sport!

A szerda délutáni rendezvényen senki sem unatkozott, a szervezők számtalan programmal készültek a fiatalok számára, akik a játékos feladatokon keresztül megismerhették, milyen hatással vannak használójukra – és a környezetükre is – a függőséget okozó szerek és eszközök. Sára Botond polgármester az eseményen lapunknak elmondta: kétgyermekes édesapaként különösen fontos számára, hogy a gyerekeket megvédjék a szenvedélybetegségektől. „Elsődleges feladatunk a megelőzés, amelynek egyik legjobb fórumai ezek a rendezvények, hiszen felhívják a gyermekek figyelmet a veszélyre, sőt jó példákat is állítanak eléjük, például sikeres sportolók személyében, akiknek az életútja és kitartása inspirálhatja őket” – fejtette ki.

Az önkormányzat által biztosított ingyenes sportolási lehetőségek is azt a célt szolgálják, hogy a józsefvárosi fiatalok szenvedélye a sport legyen, ne az alkohol, kábítószer, vagy akár a számítógép, okostelefon és az internet. A polgármester azt is hozzátette, hogy a rendezvény a szülőket is megszólítja: megtudhatják, szükség esetén hová forduljanak segítségért, hogyan óvják meg gyermeküket a problémától és hogyan beszéljenek velük a függőségekről.

A kitelepülő szervezetek és szakemberek – az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ védőnői, a Félúton Alapítvány és a Józan Babák droghasználó szülők önsegítő csoportja – többek közt ebben is a résztvevők segítségére voltak, és a gyerekek számára is hasznos információkkal szolgáltak a szenvedélybetegségekről. A délután folyamán a fiatalok két szakember interaktív előadását is meghallgathatták a témában: Bajzáth Sándor addiktológiai konzulens többek között a függőségek családra gyakorolt hatásáról mesélt nekik, majd Zacher Gábor addiktológus köré gyűlhettek össze. A főorvos a számítógépek, okostelefonok és az internet világába avatta be őket. Nemcsak arra hívta fel a figyelmüket, hogy könnyedén válhatnak függővé, hanem arra is, milyen veszélyekkel kell szembenézniük az online térben, ahol megszűnik a magánélet, gyorsan terjednek a pletykák és ahol bárki bármilyen álarc mögé elbújhat.

A VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 számú pályázati projekt keretében megvalósuló programon a gyerekek rengeteg mozgásos játékot és több sportolási lehetőséget is kipróbálhattak: volt óriás felfújható söprögető, óriás csocsó, sakk és darts, önvédelmi technikákra épülő interaktív Krav Maga bemutató (amit hétfőnként a FiDo parkban is bárki kipróbálhat), biciklis KRESZ-pálya, íjászat és bokszolás. A JSZSZGYK sátránál pedig készségfejlesztő feladatokat tölthettek ki vagy színezhettek a gyerekek, de játszhattak a Kiabál nevű bűnmegelőzési társasjátékkal is.

A VIII. Kerületi Rendőrkapitányság egy motorszimulátorral és részegszemüvegekkel készült, aki pedig már végigjárta az állomásokat, egy kvízt tölthetett ki, amiért cserébe stresszlabdát és egy feliratozható pólót kapott.

És ha ez még mind nem volna elég, a délután folyamán két fellépő is szórakoztatta a fiatalokat. Elsőként a Bélaműhely Sound Art mutatta be drogprevenciós zenei előadását, majd a HandaBanda Zenekar kalauzolta el a gyerekeket a mesék és dalok világába.

Szeptember 27-én pénteken pedig újabb, az egészségtudatos életmódot népszerűsítő programra, az őszi Egészségnapra várják a kerület idősebb lakóit.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben