Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Súlyos gondok

Kamaszkori elhízás okai és megoldási lehetőségei

2019. július 12. péntek

Riasztó tény, hogy a gyermekkori elhízás száma megduplázódott az elmúlt három évtizedben. Meddig tartható normálisnak a horizontális növekedés, mikor és kihez forduljunk segítségért, illetve milyen étrendi és életmódbeli változásokkal segíthetünk gyermekünknek? Erre keressük a választ.

A kamaszkor nem csak a gyerek számára nehéz. A test változásai, a lelki gubancok kibogozása, a csetlő-botló öntudatra ébredés még a biztos családi alapokon nyugvó légkört is megbolygatja. Pattanások, új domborulatok, megnyúlt végtagok, gyors növekedés… És, ha ez még nem lenne elég, mindezeket megelőzheti a kiskamaszkorra jellemző súlygyarapodás.

Az okok között a genetikai hajlam, a hormonális változások is megbújhatnak, de a szervezet raktározása is szerepet játszhat benne, hiszen sok esetben a nagyobb hízást, egy erőteljes megnyúlás követi.

Metabolikus szindróma előjele lehet?

A hízásra való hajlam lehet genetikai örökség is. Ha a súlygyarapodás hirtelen, és nagymértékben jelenik meg, akkor érdemes a folyamatról szakembernek beszámolni. A háziorvos olyan vizsgálatokat (vér, vizelet, cukor, hormonszint) kérhet, amelyek segítenek megtalálni az okokat. Előfordulhat, hogy metabolikus szindróma áll a háttérben.

A további szövődményeket kialakító tünetegyüttes kialakulásáért a gének mellett a mozgásszegény életmód és az egészségtelen ételek fogyasztása is lehet a felelős. A nem kezelt metabolikus szindróma később olyan betegségeket idézhet elő, mint a menstruációs zavarok és a meddőséget okozó policisztás ovárium szindróma, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri panaszok.

Ki a tévével

Egy új kutatás szerint azoknál a fiataloknál, akiknek a szobájában televízió van, nagyobb számban figyelhető meg a hízás. A megfigyelést 8-18 év közötti fiatalok között végezték és arra jutottak, hogy valószínűleg a mértéktelen televíziózás megzavarja a gyermek alvási szokásait, az elégtelen alvás pedig súlygyarapodáshoz vezethet. A tv-zés előtti étkezés sincs jó hatással a testsúlyra, hiszen a telítettségérzést nehezebben észleljük, ha elterelődik a figyelem. Nem csak az ideális testsúly elérésében, de a lelki problémák felgöngyölítésében is nagyobb sikereket érhetünk el a közös családi étkezések beiktatásával. A szobában ülős szabadidő eltöltés helyett igyekezzünk közös testmozgásban gazdag programokat kitalálni.

Fogyizzon a gyerek?

Inkább fagyizzon, viszont a tejszínesek helyett a gyümölcsös sorbet-kat válassza. Komolyra fordítva, nem a gyerekkorát kell elvennünk, csak az egészet ésszerűen újratervezni. Egy gyerek esetében semmiképpen nem jó, ha olyan divatos diétára fogjuk, amelyek egyoldalú táplálkozásra sarkallnak, és gyors fogyást ígérnek. Szükségük van zsírra, szénhidrátra, fehérjére egyaránt, továbbá a táplálékokban természetesen előforduló vitaminokra és ásványi anyagokra is – mindezek egy változatos étrenddel elérhetőek. Az viszont nem mindegy, hogy melyikből milyet és mennyit fogyaszt.

A zsírok közül jó, ha az Omega-6 zsírsav helyett az Omega-3 fele billen a mérleg, és az állati zsiradékok esetében a tengeri zsíros húsú halakat részesítjük előnyben. A gyors felszívódású szénhidrátok helyett az alacsonyabb glikémiás indexű, lassabban felszívódó rostdús reggeliket forszírozzuk – egy házi granola válogatott alapanyagokból, vagy vacsorára egy zöldségpástétom vagy füstölt halkrém jó megoldás lehet.

Desszertnek egy házilag összedobott krémtúró idénygyümölcsökkel, vagy egy habos gyümölcsturmix lehet a jó választás. A kedvencekről sem kell lemondani, mindössze kicsit újragondolni: a rakott krumpli édesburgonyából is isteni, a rántott hús pedig zabpelyhes panírban, sütőben sütve is remek alternatíva. Merjünk kreatívak lenni.

Fotó:pexels.com 

Szöveg: Pfliegel Dóra

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben