Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Az elfogadás gyógyító ereje

Hegedűs Endre festményei a Józsefvárosi Galériában

2019. július 15. hétfõ

„Az anyag enged, a forma visz” címmel új kiállítás nyílt Hegedűs Endre festőművész alkotásaiból, július 12-én, a Józsefvárosi Galériában. A művész lelkivilágát tükröző képek élénk színvilágukkal tárják a szemlélő elé az élet szépségeit és nehézségeit. A tárlat szeptember másodikáig tekinthető meg a József körúti kiállítóteremben.

A kiállítást Tenk László festőművész nyitotta meg, akit több évtizednyi barátság fűz a most bemutatkozó alkotóhoz. Beszédében többek között arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy Hegedűs Endre nemcsak a természet, de a festészet és a lélek titkait is kutatja alkotó tevékenysége során.

Hegedűs Endre és Tenk László

Kiemelte, hogy Hegedűs Endre a természet és a lélek szépségének megfestésére vállalkozott, de az általa meglelt és ábrázolt szépség nem felhőtlen, rózsaszín, édeskés és mézes-mázasan csöpögő tökéletesség: hordoz magában egy drámai ellenpontot is.

Hozzátette: eltökélt művészről van szó, aki mindig a saját útját járva megpróbálja az élet szépségeit és árnyoldalait egy képen kibékíteni és egységbe hozni. „Ezáltal felkínálja nekünk is a lehetőséget, hogy együtt érzékeljük őket, és így, a maga teljességében fogadjuk el a világot. Ezáltal a festményei egy lelki gyógyítást is kiváltanak a nézőkből”– mondta a bemutatott művekről Tenk László. A megnyitóünnepséget Pozsár Eszter szaxofonjátéka tette teljessé. A kiállítás szeptember 2-ig tekinthető meg a József körúti galériában.

A művészről:

Hegedűs Endre 1939-ben született Budapesten, és 1966-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Sarkantyú Simon, majd Szentiványi Lajos voltak mesterei. Festményei a világot a maga teljességében, szépségeivel és árnyoldalaival együtt tárják a néző elé, az elfogadás gyógyító erejével hatva a befogadóra.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben