Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Két hete a Kúria utasította el felülvizsgálati kérelmüket

Pert vesztett az Auróra üzemeltetője lapunkkal szemben

2019. július 18. csütörtök

„A törvények mindenkire vonatkoznak, még az Aurórára is” címmel közölte a Józsefváros újság – a VIII. kerületi önkormányzat hivatalos lapja – Sára Botond polgármester közleményét, amelynek egyes mondatai miatt a hely üzemeltetője beperelte lapunkat. A Fővárosi Törvényszék azonban a keresetet elutasította: a pert az aurórások elvesztették.

Józsefváros polgármesterének közleménye több mondatát is sérelmezte az Auróra klub üzemeltetője (felperes), ami miatt sajtóhelyreigazítási pert indított lapunk (alperes) ellen. A bíróság döntése szerint azonban a kereset alaptalan. 

Az elsőfokú bíróság ítéletében megállapította, hogy egyik sérelmezett tartalom miatt sincs szükség sajtó-helyreigazításra. A második, peresített rész („Józsefvárosban nincs szükség olyan helyre, amely zavarja a lakosság nyugalmát, főként, ha ott drogoznak, és még a rendőrség is javasolja a bezáratását”) valótlanságot nem tartalmaz.

A bíróság döntésében azt is megfogalmazta, hogy a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága alapján a sajtónak joga és lehetősége van még a kritikus hangvételű cikkek megírására, ilyen tartalmú közlemények közzétételére is.

A bíróság a perköltség (133350 Ft) és az eljárási illeték (36000 Ft) megfizetésére is kötelezte az aurórásokat. 

Újabb pert vesztettek

A közelmúltban ez már a második olyan döntés, amelyet elveszítettek az aurórások egy VIII. kerületi ügy kapcsán. Mint korábban megírtuk: „Elutasította a Kúria a józsefvárosi Auróra Klub üzemeltetőjének a Magyar Helsinki Bizottság közreműködésével benyújtott felülvizsgálati kérelmét. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb fellebbviteli fórumon is az önkormányzat által képviselt lakossági akarat győzött: 22 óra után továbbra sem lehetnek bulik, amelyek zavarnák a környéken élők nyugalmát.”

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben