Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kerületünk is otthont ad a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusnak

Plébániák újulnak meg önkormányzati támogatással

2019. július 22. hétfő

A 2020-ban megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK) Budapest – így több józsefvárosi helyszín is – ad otthont. „A nemzetközi figyelmet kiváltó eseménysorozat méltó kivitelezése érdekében több katolikus plébánia felújításának támogatásáról döntött legutóbbi ülésén kerületünk képviselő-testülete” – osztotta meg lapunkkal Sára Botond polgármester. A munkálatokat 100 millió forinttal támogatja az önkormányzat.

A katolikus egyház egyik legnevezetesebb rendezvényére, az Eucharisztikus Kongresszusra 2020. szeptember 13–20. között kerül sor Budapesten – hazánk már 1938-ban is otthont adott az eseménynek. „Helyi egyházi vezetők kérelme alapján döntöttünk több katolikus plébánia felújításának támogatásáról” – mondta lapunknak Sára Botond. A polgármester kifejtette: öt plébánia, köztük a Budapest-Törökőri Kis Szent Teréz Plébánia, a Szent Rita Plébánia, a Jó Pásztor Lelkészség, a Tisztviselőtelepi Magyarok-Nagyasszonya Plébánia és a Jézus Szíve Templom felújítási munkálataira szánt önkormányzati támogatások összege 100 millió forint. „A napokban már el is kezdődött a további egyeztetés az Egyházi Tanács képviselői és az önkormányzat vezetői között” – tette hozzá Sára Botond.

Az Eucharisztikus Kongresszus egy 1881 óta rendszeresen – korábban évente, az utóbbi időben négyévente – megszervezett, egyhetes világméretű rendezvénysorozat az Eucharisztia tiszteletének az elmélyítésére, azaz a katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztus megismertetésére, ünneplésére. Fő célja, hogy tanúságtételként szolgáljon a világ felé Isten végtelen szeretetéről, ugyanakkor fontos, hogy a magyar értékeket, valamint a magyar egyház és társadalom aktuális kérdéseit nemzetközi kontextusban tudja látni és láttatni.

A legutóbbi, a Fülöp-szigeteki Cebuban megtartott Eucharisztikus Kongresszuson jelentette be Ferenc pápa, hogy a következő esemény helyszíne hazánk fővárosa lesz. A Kongresszus hazai bizottságának elnöke Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek.

Fotó: Baranyai Attila, Józsefváros újság, archív

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben