Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nagy melegben, pocakkal

Hasznos tippek várandós kismamáknak

2019. július 23. kedd

Tombol a nyár, és túl vagyunk pár forró időszakon. A legtöbben már nyaralnak, vagy a napokat számolják a jól megérdemelt pihenésig. És vannak, akik nemcsak a vakációt várják, hanem egy új családtagot, egy kis csöppséget is. Mi most rájuk, a várandós kismamákra gondoltunk. Szeretnénk pár hasznos tanáccsal szolgálni számukra utazáshoz és a nagy hőséghez. Az igazán hiteles tippekhez és intelmekhez Csősz Katalint, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ vezető védőnőjét hívtuk segítségül, aki a szakmai alapelvek mellett hosszú évek tapasztalatait osztotta meg velünk.

Gyakran felmerül a kérdés: szabad vagy nem szabad vízbe menni várandósan. „Strandolhatok? Mire vigyázzak?” – kérdezik. A védőnő javaslata szerint mindenképpen kerüljék el a mesterséges vizeket – úgy mint uszodák, gyógyfürdők, bányatavak. A medencék vízeit klórral fertőtlenítik ugyan, de a kismamáknak a fertőtlenítő is súlyos gyulladást okozhat. A természetes vízek azonban öntisztulóak, ezért jó eséllyel nem jelentenek veszélyt rájuk. A Balatont és a Velencei-tavat például rendszeresen ellenőrzik, hogy nem fertőzöttek-e, úgyhogy ezekben bátran úszkálhatnak várandósan is.

Bár nyáron nem is vágyunk a forró fürdőzésre, mégis fontos, hogy a várandós kismamák kerüljék a melegvizes medencéket, és a szaunát is, mert méhösszehúzódást indikálhat, és beindíthatja a szülést. Ugyanígy legyen tiltólistán a szolárium is. Lehetőleg ne tartózkodjanak hosszan a tűző napon, a D-vitamin az árnyékban is ránk talál. A vízben persze nehéz árnyékot találni, ezért ott a fényvédelemre kell odafigyelni: a vízbe menetel előbb fél órával jó alaposan kenjék be magukat bőrünknek megfelelő faktorszámú naptejjel (vagy spray-vel, olajjal). Fontos, hogy ez nemcsak a világosabb bőrűekre, hanem a barnábbakra is vonatkozik.

Enni, vagy nem enni, ez itt a kérdés!

Nyáron a kismamák is kevésbé kívánják a nehéz ételeket, és ezzel nincs is semmi gond. Fogyasszanak inkább sok zöldséget és gyümölcsöt, de válasszák az alacsonyabb cukortartalmúakat. Ezek ugyanis a szomjunkat is oltják. Az aduász pedig természetesen a sok folyadék! Azt szokták mondani, hogy ha az ember szomjas, az már rossz, ezért ne várják meg, míg teljesen kitikkadnak. Elsősorban vizet igyanak, semmiképpen sem cukros üdítőket. A jegesteákból is csak a koffeinmenteseket válasszák, ha lehet ezt sem agyoncukrozva.

A mediterrán, egzotikus utazásokhoz sokaknak hozzá tartozik egy finom ebéd, meghitt vacsora a helyi ízekből. A tenger gyümölcseinek kedvelőit el kell keserítenünk! Sajnos a nyers halak, nyers húsok, de még a nyers tojás tartalmú ételek is kerülendőek. És mivel nem tudhatják biztosan, hogy nyersek-e, ezért inkább rendeljenek mást az étlapról. A fagylaltok kedvelőit pedig arra buzdítanánk, hogy inkább a vizes fagylaltokat, úgynevezett sorbeteket válasszák, biztos, ami biztos kerülve a tejes verziókat.

Repülés várandósan?

Végre szolgálhatunk jó hírrel is! Amennyiben a várandósság szövődménymentes, mindhárom trimeszterben lehet repülőgéppel utazni. A szakértők szerint a legbiztonságosabb és egyben talán legkényelmesebb időszak a második trimeszter, mert ilyenkor a kismamák energiaszintje magasabb, mint az első trimeszterben, és valószínűleg a reggeli rosszullétek is csillapodtak.

A várandósságra vonatkozó szabályok a különböző légitársaságoknál eltérhetnek, ezért fontos, hogy tájékozódjanak az utazás tervezésekor: hanyadik hétig engedélyezik a repülést – általában a 36. hétig, ikerterhesség esetén a 32. hétig –, milyen esetben és milyen igazolás szükséges hozzá. Például a Wizz Air a 34. hét után már nem vállalja kismamák szállítását, míg a Ryanair a komplikációmentes terhességek esetén is már a 28. hét elérése után orvosi igazolás bemutatását kéri a beszállókapunál vagy a csomagfelvételnél. És bár nem mindenhol kérnek igazolást, érdemes mégis maguknál tartaniuk a vizsgálati leleteiket, melyek szükség esetén információval szolgálnak a várandósságról.

Emellett Csősz Katalin azt szokta javasolni a kismamáknak, hogy felszállás és leszállás alatt viseljenek kompressziós harisnyát, a repülőút alatt pedig félóránként álljanak fel egy kicsit sétálni a vérrög-képződés elkerülése érdekében.

Legyünk felkészültek!

Végezetül, bárhová mennek, tájékozódjanak az utazás előtt, hol van a szállásukhoz legközelebbi kórház, szakrendelő, sürgősségi ügyelet, gyógyszertár.

Szöveg: Beleznai Csenge

Fotó: Senger Nikolett, web

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben