Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az elmúlás szomorúsága

Bolla Mihály síremléke a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

2019. július 26. péntek

Ligeti Miklós a századforduló – félreértések elkerülése végett a 19. és a 20. század fordulójáról van szó – talán legjelesebb magyar impresszionista szobrásza volt. Több, közismert köztéri szobor köthető nevéhez, ám ezúttal egy kevésbé ismert alkotását mutatjuk be olvasóinknak, amely Bolla Mihály minisztériumi tanácsos és családja síremlékét díszíti.

Budapest egyik legjelentősebb temetője, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert, ahol számos jelentős művészi értékű emlékművet találunk. Ez utóbbiak közé tartozik a százegy éve felállított Bolla-síremlék is. Bolla Mihály minisztériumi tanácsos volt, akit Pusztaföldvár település, szülőhelyének jótevőjeként ismertek. Az ő nevéhez fűződik az 1913-ban felépített evangélikus templom, amiért őt a községben díszpolgári címmel tüntették ki. Síremlékét halála után két évvel, 1918-ban állították fel a Kerepesi úti temetőben, a család Ligeti Miklóst bízta meg a mű elkészítésével. Ligeti korának népszerű művésze volt, az ő alkotása a Budavári palota Csongor és Tünde alakja, a legismertebb műve a Városligetben felállított Anonymus-szobor. A temetői szobrászat sem állt tőle távol, ő is kivette a részét ebből az alkotói tevékenységből sok kiváló kollégájához hasonlóan. 

A Bolla-síremlék márványból készült. Háromlépcsős talapzaton áll a boltíves kapura hasonlító fülke, amelyben két plasztikusan megformázott alak látható. Kortalan és időtlen szereplők ők, erre utal az öltözetük is. A női alak virágcsokorral a kezében fogadja az előtte ülő, hódoló tekintetű férfit, aki két kezével fogja a nő kinyújtott jobbját. Visszafogottság és csendes harmónia jellemzi a jelenetet – beletörődés a megváltoztathatatlanba, amely így a megélt drámából szelíd szomorúsággá alakult át.

Ludmann Mihály, művészettörténész 

Legfrissebb

Jelöljön Ön is a Józsefvárosi kitüntetésekre!

Új emléktáblák és Kolodko-szobor a kerületben

Átadják a Kálvin téri, Corvin negyedi és a Semmelweis Klinikák állomásokat

Milyen legyen a Losonci tér? Közösségi tervezés

Miénk itt a tér… - Beszámoló a Tavaszváró Piknikről

Ideiglenes védelemről döntött a képviselő-testület

Gyermekrészvételi pályázaton indul a Józsefvárosi Önkormányzat

Idén is folytatódnak a kerületi kutyafutattók fejlesztései

A JKN Zrt. működését érintő képviselő-testületi döntések

A Képviselő-testület napirendje 2022. május 5.

Facebook

Városfejlesztés

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben