Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Bölcsisek és ovisok a Füvészkertben

Környezettudatosságra nevelés gyakorlati foglalkozásokkal

2019. augusztus 01. csütörtök

A józsefvárosi bölcsődék és óvodák csoportjai ingyenesen vehetnek részt a számukra tematizált sétákon és környezetismereti foglalkozásokon a Füvészkertben, és annak FűFa Tankertjében – határozott legutóbbi ülésén kerületünk képviselő-testülete. A szeptembertől induló programok finanszírozását az önkormányzat vállalta magára.

Józsefváros önkormányzata egyik legfőbb feladatának tekinti, hogy kerületünket minél zöldebb városrésszé formálja. A megújult parkok, a virágba borult terek és utcák, a köztisztasági intézkedések, valamint a hangsúlyosan környezettudatos nevelés támogatása is ezt a törekvést szolgálja, hiszen az élhetőbb város fenntarthatósága nagyban függ az itt élők felelősség- és szerepvállalásától. Ám a mai városlakók gondolkodását még nem minden esetben jellemzi ez a fajta tudatosság.

A változás elérése érdekében önkormányzatunk együttműködési megállapodást írt alá a Füvészkerttel, aminek értelmében a józsefvárosi bölcsődések és óvodások csoportfoglalkozásokon vehetnek részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem botanikus kertjében, és annak FűFa Tankertjében. „Óriási szerencse, hogy a Füvészkert itt van a kerületben, és a segítségünkre tud lenni abban, hogy a józsefvárosi kisgyerekeket a sétáknak és a foglalkozásoknak köszönhetően már most olyan környezettudatos viselkedésre tudjuk ösztökélni, hogy óvják és szeressék azt, amiben benne élnek. Ezért is támogattuk 2017-ben a 500 négyzetméteres területen megnyílt tanoda kialakítását – a FűFa Tankertet – amely kifejezetten az élményközpontú zöldtudatos képzést szolgálja” – hangsúlyozta lapunknak Sára Botond polgármester.

Mint mondta: így a felnövekvő generációk remélhetőleg már nem fogják eldobni a szemetet, aminek eredményeként nem terhelik le feleslegesen sem a környezetet, sem a rendelkezésre álló kapacitásokat.

A természet- és környezetvédelmi nevelést célzó program keretében egy választható, tematikus vezetett séta mellett gyakorlati kertészkedésre is sor kerül. A séta alkalmával a gyermekek megtekinthetik a különleges növényeket és megismerkedhetnek a Füvészkert történetével, míg a gyakorlati kertészkedés során lehetőség nyílik növények ültetésére, gondozására is.

Tárnokiné Joó Ildikó, a Napraforgó Egyesített Óvodák vezetője szerint nagyszerű dolog a kerületben a Füvészkert jelenléte, és a programon való részvétel lehetősége is, hiszen a városi gyerekek leginkább csak a kirándulások alkalmával találkozhatnak és ismerkedhetnek meg közvetlenül a természettel.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben