Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az alkotás élménye

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Józsefvárosi Galéria szervezésében

2019. augusztus 02. péntek

Számos pedagógiai és pszichológiai kutatás eredménye igazolja, hogy a készen kapott információknál sokkal könnyebben megjegyezzük és megtanuljuk azt, amire mi magunk jövünk rá. Még könnyebb a dolgunk, ha a felfedezéshez kellemes emlék is társul. Az élményalapú tanítás előnyeit használják ki a Józsefvárosi Galéria által szervezett, rendszeresen, havi hat-nyolc alkalommal megtartott múzeumpedagógiai foglalkozások is, melyeken Sipos Orsolya vezetésével különböző stílusirányzatokkal és alkotótechnikákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

„Elsősorban óvodások és általános iskolások számára tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, melyek elsődleges célja, hogy a gyerekek a különféle kézműves technikákat elsajátítva ráérezzenek az alkotás ízére, örömére” – hangsúlyozta Sipos Orsolya. Mint mondta, a foglalkozások elején beszélgetéssel és dramatikus játékokkal hangolódnak az alkotómunkára, melynek eredményét végül hazavihetik magukkal a gyerekek. „Az élmény az első, ugyanakkor mindig tanulnak is valamit, és a foglalkozások kézzel fogható, szemmel látható eredménnyel érnek véget” – összegzett.

A múzeumpedagógus azzal folytatta: a kötött témájú foglalkozásokon az éppen aktuális kiállítással ismerkedve a kortárs művészeti irányzatokhoz kerülnek közelebb a fiatalok, míg a kötetlen témájú – egyebek közt a tengerrel, az indiánokkal, az adventtel és Szent Mártonnal foglalkozó – foglalkozások nemcsak témájukat, de az elsajátítható alkotótechnikákat tekintve is nagyon változatosak. „Többek között a festészettel, a szobrászattal, a kollázs készítéssel, a nemezeléssel, az agyagozással és a varrással is megismerkedhetnek a foglalkozásokon”– sorolta.

Beszámolt arról is, hogy májusban egy alkalommal különleges helyszínen, a természet szépségét és nyugalmát sugárzó Orczy-kertben várta a gyerekeket egy élményekben gazdag, kreatív foglalkozásra, melyen nemcsak azt találgatták, vajon miről beszélgethetnek a szereplők Szinyei-Merse Pál „Majális” című festményén, de megfejtették azt a talányt is, hogy mitől lesz impresszionista egy festmény, és milyen életérzés sugárzik a képekről. A stílusirányzatra jellemző színeket gyűjtöttek, jelmezeket készítettek, fotókat és rajzokat készítettek. Nemcsak a jól ismert impresszionista festményeket jelenítették meg, de ők maguk is megalkották a saját élőképeiket, melyet a szervezők pontoztak is.

Vezető kép: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Fotó: Józsefvárosi Galéria

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben