Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jelentős bérfejlesztés indul a védőnői hálózatban

A gyermekbarát város építése a védőnők nélkül elképzelhetetlen

2019. augusztus 08. csütörtök

Négy év alatt mintegy két és félszeresével emelkedik a magyar védőnők alapilletménye – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár augusztus 8-án, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban. Első lépésként az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, amely intézkedéssel mintegy 4000 védőnő kapja meg emelt júliusi fizetését a napokban. Józsefváros önkormányzata is elismeri a hungarikumként számon tartott védőnői szolgálatot, ezért modern munkakörülményekkel, eszközökkel és anyagi megbecsüléssel támogatja a kerületi védőnőket – hangsúlyozta Sára Botond polgármester.

„Mintegy négyezer védőnő kap emelt fizetést a napokban” – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón. Horváth Ildikó kiemelte, a védőnők többéves bérrendezési programjában a mostani az első emelt összegű kifizetés. Az államtitkár fontos pillanatnak nevezte az átállást, amellyel a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek.

Ezzel együtt – fűzte hozzá – komoly bérrendezés is indul: 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy több mint százéves szolgálatról van szó: a védőnők fontos szerepet töltenek be a korai diagnosztikában éppúgy, mint a védőoltások beadásában; a család legintimebb pillanataiban vannak jelen, ott vannak a várandóság kezdetén és a születés utáni hazatérésnél is.

Modern munkakörülmények, anyagi megbecsülés

Sára Botond polgármester arról beszélt, hogy az ország egyik legjobb védőnői hálózata Józsefvárosban működik, ahol teljes létszámban dolgoznak a védőnők, akik személyenként mintegy 180-200 család gondozását végzik. Mint mondta: ezért köszönet jár nekik, és nemcsak a kormány hanem, az önkormányzat részéről is.

Sára Botond arra bíztatta polgármestertársait, hogy Józsefvároshoz hasonlóan a lehetőségekhez mérten támogassák a védőnők gondozói munkáját. A polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzati támogatások két területre bonthatók: egyrészt biztosítani kell a mindennapi munkavégzéshez szükséges ideális körülményeket, másrészt a lehetőségekhez mérten megbecsülésüket anyagi formában is kifejezik. Mint mondta, a védőnők a gondozói munkát a XXI. századi követelményeknek megfelelően, külön kialakított helyiségekben végzik a felújított szakrendelőben és a háziorvosi rendelőkben. Az önkormányzat továbbá eszközökkel is segíti a mindennapi munkavégzésüket, bevontuk őket a közszolgálati bérlakás rendszerébe, és 2018-ban 13. havi fizetést is biztosítottunk számukra” – mutatott rá Sára Botond.

Elengedhetetlen a szerepük a bővülő családok életében

A védőnők szerepének fontosságáról Sára Botond azt mondta: nemcsak a magyar kormány, de Józsefváros vezetése is felismerte, hogy a jövő szempontjából a gyerekek a legfontosabbak, ezért a közvetkező 10 évben szeretnének egy gyerekbarát várost létrehozni, mely a védőnők nélkül elképzelhetetlen.

„Ebbe a feladatba azért mertünk belevágni, mert szakmailag olyan elhivatott emberekre hagyatkozhatunk, mint a józsefvárosi védőnők. Ezért mindenképp köszönet és hála jár. Emellett Józsefváros vezetésének fő szempontja, hogy a családok biztonságban érezhessék magukat. A biztonság pedig nemcsak a köz-, hanem az egészségbiztonságot is jelenti” – folytatta a polgármester. Sára Botond végül megköszönte a védőnőknek a munkát, és biztosította őket, hogy Józsefvárosban a jövőben is számíthatnak az önkormányzatra.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnő tagozatának vezetője a védőnői konzultáció eredményeiről számolt be. Elmondása szerint a konzultáció legkardinálisabb kérdése az egészségügyi szakdolgozói bértábla alkalmazása volt, aminek megvalósításáért köszönet jár a kormánynak.

Csősz Katalin józsefvárosi védőnő saját példáján keresztül mutatta be, hogy mit jelent a védőnői béremelés számokban. Mint mondta egy 34 éve dolgozó védőnőnek több mint 100 ezer forinttal nőtt a fizetése júliustól.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben