Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szent Kozma az épület falán

Új arculatot kapott az Auróra utcai szakrendelő

2019. augusztus 09. péntek

Felkerült a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ homlokzatára a szakrendelő új, névadó szentjét ábrázoló logója. A festés július 21-re készült el, mellyel a gyönyörűen felújított épület méltó arculattal várhatja a gyógyulni érkezőket.

A homlokzatra festett impozáns logó a járókelők számára is azt hirdeti: az épület egy korszerű, színvonalas, a keresztény értékeket szem előtt tartó szakrendelőt rejt. A 2015 óta teljes átalakuláson keresztül menő egészségügyi központ 2016 januárja óta viseli Szent Kozma, a Közel-Keletről származó, vértanúhalált halt orvos nevét.

A névadó Szent Kozma A Magyar Szent Korona XI. századi zománcképei között, valamint a koronázási paláston két orvos látható: Szent Kozma és Szent Damján. Az orvos testvérek Égé városában, Kis-Ázsiában telepedtek meg, ahol életük során sosem fogadtak el pénzt a gyógyításért, és a város lakói apostolokként tekintettek rájuk. A Diocletianus római császár által elrendelt 303-as keresztényüldözés idején szenvedtek vértanúhalált. Tiszteletük az egyházban hamar elterjedt, első templomukat Justinianus császár a sírjuk fölé építtette, ahová betegek ezrei zarándokoltak el a gyógyulást keresve. Amikor Párizsban 1260-ban megalakult a sebészek első kollégiuma, Szent Kozmát és Szent Damjánt választották védőszentül, és azóta is az orvosok és sebészek védőszentjeiként tisztelik őket.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben