Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Melegen ajánljuk

Amit a folyadékpótlásról tudni kell

2019. augusztus 12. hétfő

„Nyáron fontos a folyadékpótlás!”, „Igyál sokat, nehogy kiszáradj!”, „Ne cukrosat, vizet!”. Ezeket az intelmeket már mindenki jól ismeri. De miért olyan fontos elegendő folyadékot fogyasztanunk – különösképpen a nyári forróságban –, és vajon kizárólag az üdítően hideg víz-e a megfelelő választás? Cikkünkből kiderül!

Egészségünk megőrzésének egyik feltétele a folyadékháztartásunk egyensúlyának fenntartása, ugyanis az ember testtömegének – nemtől és kortól függően – 50-70 %-át víz alkotja. Ha ebben az egyensúlyban jelentős változás áll be, a szervezetünk nem képes alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez és megbetegszik. A folyadéktér, aminek egyik jelentős alkotója a vér, az anyagcsere folyamatok helyes működéséért felel. A vér oxigént és tápanyagokat szállít szöveteinkhez, valamint széndioxidot és salakanyagot szállít el belőlük. Dehidratáltság esetén a vér mennyisége csökken, nem képes ellátni tökéletesen a feladatát, azaz a szövetekbe nem jut megfelelő mennyiségű oxigén és tápanyag. Ekkor a széndioxid és salakanyag sem képes rendesen ürülni, felszaporodik szervezetünkben, melynek következtében mérgezés léphet fel a szövetekben. A dehidrálódott szervezet különösen érzékeny a hőmérsékletváltozásra, kánikulában jelentősen megnő a túlmelegedés, kiszáradás kialakulásának veszélye – melyre az idősek és a gyermekek különösen érzékenyek.

Folyadékpótlás okosan

A meleg ellen a szervezetünk párologtatással védekezik. A folyadékfogyasztás úgy hűt, hogy a verejtékmirigy kiválasztja, a verejték pedig hőt elvonva elpárolog a bőrfelületről, így normalizálódik a hőérzetünk. Ha nem fogyasztunk kellő mennyiségű folyadékot, nem termelődik elég verejték, ami túlmelegedést okoz. Ilyenkor jobb esetben is bágyadtnak, fáradtnak érezhetjük magunkat.

A kánikulában felfrissülésként ugyan egy jéghideg ital villan fel lelki szemeink előtt, de ez inkább a belső hőt csökkenti. A hőérzetünk viszont akkor áll helyre, ha a testfelszínt párologtatással hűti le a szervezetünk. A meleg folyadék fogyasztása jobban és gyorsabban képes részt venni ebben a munkában, mert hatására izzadni kezdünk, így a párologtatással járó hőelvonás is intenzívebb.

Mit igyunk?

Elsősorban eleget. Ami többek közt azért fontos, mert az izzadással ásványi anyagok is ürülnek a szervezetből, amiket pótolni kell. De erre nem feltétlenül elég csupán a víz: fogyasszunk levest, mézes limonádét, tejet, főleg, ha nincs túl nagy étvágyunk a forróságban.

Kerüljük a cukrozott italokat, szénsavas üdítőket, dobozos gyümölcsleveket, mert nagyban növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, készítsünk inkább házilag egy jó smoothit, facsarjunk ki néhány narancsot, ízesítsük mentával, citromfűvel, uborkával. Persze, egy jó fröccs, vagy egy pofa sör sem árthat, ha nem feledkezünk meg a mértéktartásról. 

Fotók: pexels.com

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben