Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Száznyolcvan éve a gyermekek egészségéért

Születésnapját ünnepli a Bókay utcai gyermekklinika

2019. augusztus 15. csütörtök

1839. augusztus 15-én nyitotta meg kapuit a Bókay utcai gyermekklinika, hivatalos nevén a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikája. A Józsefvárosban található intézmény hazánk első, Európa negyedik gyermekkórháza volt Párizs, Szentpétervár és Bécs után, amelyben közel két évszázados működése alatt – bár többször is költözött – egy napra sem szünetelt az ellátás.

Schöpf-Merei Ágoston nevéhez köthető egy olyan, szegény gyermekek számára is hozzáférhető, ingyenes általános gyermekkórház alapításának gondolata, amely valamennyi betegségfajtával, járóbetegekkel és bentfekvőkkel egyaránt foglalkozik.

Schöpf-Mérei Ágost (forrás:wikipédia)

Mivel a neves orvosnak vagyona már nem volt – az szó szerint elúszott az 1938-as nagy pesti árvízben – a szükséges anyagi eszközöket közadakozásból, a Szegény-gyermek Kórház Egyesület segítségével teremtette elő. Önálló épület létrehozatalára még nem gondolhattak, így kibérelték a Puskin utca egyik házat, és ennek emeletén 10 bérelt szobában 1839. augusztus 15-én kezdte meg működését a kórház.

A magas szintű kórházi működés odavonzotta a betegeket, a csupán részlegesen használt épület hamarosan szűkké vált; új, csak gyermekkórház céljait szolgáló épületet kellett létrehozni. Ez a mai Szentkirályi utcában épült fel, és egészen 1883-ig működött gyermekkórházként, addig, amíg átköltözött mai helyére, az egykori Gólya – most Bókay János, a klinika egykori igazgatójának nevét viselő utcába.

A Szegény-gyermek Kórház 1900-ban (forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára)

A kórház – a XIX-XX. század sorsfordító történelmi eseményei dacára – megnyitása óta egyetlen napra sem szüneteltette munkáját.

A klinikán ma évente mintegy 55 000 járó beteg és 8500 fekvőbeteg gyermeket látnak el, és országosan is kiemelt fontosságú szerepet tölt be a koraszülöttek ellátásában, valamint az újszülöttkori szűrővizsgálatokban, melynek során 60 000 újszülött szűrésével évente 50-60 életet mentenek meg. Az intézmény az egyre több gyermeket érintő krónikus gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában is kiemelt szerepet vállal, a radiológiai részleg pedig évente 12 000 ultrahang és 7000 röntgen vizsgálatot végez.

Nyitókép: I. számú Bókay Gyermekklinika Facebook-oldal

Szöveg: Zékány János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben