Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Legyenek a haza cselekvő polgárai

Állampolgársági eskütétel a Károlyi palotában

2019. augusztus 19. hétfõ

Tizennyolc görög származású polgártársunk vette fel a magyar állampolgárságot augusztus 19-én a Múzeum utcai Károlyi palotában. Új honfitársaink Sántha Péterné alpolgármester előtt tették le az állampolgársági esküt. Az ünnepi eseményen köszöntőt mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Arszeniosz Kardamakisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus ausztriai metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája is.

A magyar kormány nemzetfelfogása mindig is az volt, hogy a magyar nemzethez elszakíthatatlanul hozzátartozik a határon túli magyarság és a magyarországi nemzetiségek – mondta Semjén Zsolt köszöntőjében.

A miniszterelnök-helyettes – Szent István ünnepéhez kapcsolódóan – elmondta, hogy a magyar nemzet egy csodálatos ajándékot kapott I. Bartolomeosz konstantinápolyi pátriárka őszentségétől, ugyanis 2000. augusztus 20-án, a konstantinápolyi Szent Szinódus szentnek ismerte el Szent István királyunkat. Mint kifejtette: ezzel az 1054-es egyházszakadás óta ő lett az első közös szentje Keletnek és Nyugtnak. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a magyarságnak mindig is híd szerepe volt a keleti és nyugati kereszténység között. Majd II. János Pál pápát idézve azt mondta, hogy „az egyetemes kereszténység két tüdővel lélegzik: a nyugati kereszténységgel (katolicizmus, protestantizmus) és a keleti kereszténységgel (ortodoxia)”. Semjén Zsolt rámutatott: Szent István öröksége az, hogy a kereszténység két nagy sodrát soha nem állította szembe, mindig egységben tekintett rá. „A keresztény civilizációnk védelme ma is akkor lehetséges, ha ortodoxok, katolikusok és protestánsok együtt védjük ezeket az értékeket híven ahhoz, amit Szent István hagyott ránk” – összegezte. Végezetül gratulált a megjelenteknek ahhoz, hogy polgártársainkból honfitársainkká is váltak.

Arszeniosz Kardamakisz metropolita arról beszélt, hogy olyan embereknek kapják meg ma az állampolgársági okiratot, akik vagy itt születtek, vagy hosszú ideje itt élnek és szívükben különleges helyet kapott Magyarország. Kifejtette: a görögök már az ókor óta szeretnek utazni, a történelem során pedig sokan kerestek új hazát. Magyarország egy olyan hely, ahol mindig szeretettel fogadták őket, ahol szabadon élhettek és alkothattak – tette hozzá.

Ezt követően a megjelentek állampolgársági esküt tettek Sántha Péterné előtt, majd átvették az oklevelüket. Józsefváros alpolgármestere pohárköszöntőjében felidézte: a történelem során három hullámban érkeztek görögök Magyarországra: először Konstantinápoly török kézre kerülését követően, másodszorra az XVIII. század végén, és a harmadik hullám a második világháború után érkezett. Mint mondta: a józsefvárosi görög közösséggel való ismeretség alapján elmondható, hogy a görög egy rendkívül összetartó nemzet. Sántha Péterné az új honfitársainktól azt kérte, hogy az esküjükhöz híven legyenek a magyar haza cselevő, progresszív állampolgárai és azt kívánta nekik, hogy elképzeléseik váljanak valóra.

Az ünnepi eseményen részt vett Georgiosz Kukumzisz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke, Sianos Tamás, az Orsággyűlés görög nemzetiségi szószólója, Hadzopulu Athina, a görög kutatóintézet igazgatója, Csallóközi Zoltán a miniszterelnök-helyettes főtanácsadója és Politidu Márta, az Országgyűlés görög nemzetiségi szakértője.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben