Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az államalapítás ünnepe Józsefvárosban

Sára Botond: Szent István kijelölte helyünket Európában

2019. augusztus 20. kedd

„Az elmúlt évezred már számtalanszor bebizonyította, hogy a magyarság csak akkor lehet sikeres, ha országunk keresztény és a hit által egységes. Azzal, hogy Szent István nyugati, keresztény államot alapított, végérvényesen kijelölte helyünket Európában” – mondta Sára Botond polgármester augusztus 20-án a Golgota téren. Az ünnepi beszédet követően a Turay Ida Színház műsorában Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Fehér Adrienn és Pásztor Máté énekelt szólót és fellépett a Makói Forgatós Táncegyüttes is. Az új kenyeret Vargha Miklós Péter plébános áldotta meg, az államalapítási ünnepségen kerületi képviselők mellett részt vett Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője is.

„Magyar vagyok. Büszkén tekintek át a múltnak tengerén, ahol szemem egekbe nyúló kősziklákat lát. Nagy tetteidet, bajnok nemzetem” – idézte Petőfi Sándor szavait Sára Botond. A polgármester ünnepi beszédében kiemelte: ma azt a napot ünnepeljük, amikor az egekbe nyúló kőszikla alapjait letette első királyunk, erre épül 1000 éves államiságunk, és a tőle kapott történelmi nagyságnak köszönhetően volt képes a magyar nemzet helyet követelni magának Európa szívében.

Szilárd erkölcsi alap

„Szent István olyan szilárd erkölcsi alapot adott és olyan nyílegyenes irányt jelölt ki számunkra, melyet csak szándékosan lehetne elvéteni. Az elmúlt évezred már számtalanszor bebizonyította, hogy a magyarság csak akkor lehet sikeres, ha országunk keresztény és a hit által egységes. Azzal, hogy Szent István nyugati, keresztény államot alapított, végérvényesen kijelölte helyünket Európában. Innentől mi magyarok tagadhatatlanul szabad, európai nemzet lettünk” – emelte ki Sára Botond hozzátéve: az európai, keresztény vonások ekkor vertek szerteágazó gyökeret a föld mélyében, s azt sem a török, sem az osztrák hódítás, de még a legsötétebb kommunista diktatúra sem tudta onnan kigyomlálni. 

Józsefváros új úton

„A kérdés az, hogy amikor nemzetünk egész földrészeket leigázó hódításokat és háborúkat élt túl ezen eszmék által vezérelve, miért választanánk más irányt? Az választja a homályos utat, aki célját nem tudja a fejlődés, a rend és a szilárd erkölcs talaján elérni. Az, aki saját boldogulását helyezi előtérbe, az, aki az egész világra pályázik, az, aki Európát akarja magáénak, az, aki Magyarországra tenné rá a kezét, vagy éppen az, akinek Józsefvárosra fáj a foga” – hangsúlyozta Sára Botond. Mint a polgármester elmondta: tíz évvel ezelőtt Józsefváros új útra lépett, a kerület maga mögött hagyta a bűnözéssel, pusztulással, hitetlenséggel teli múltat, szakított a felelőtlenség és az eladósodás politikájával. „Azóta megújultak a közintézmények, az óvodák, a bölcsődék, a háziorvosi rendelők, és a szakrendelő is. Új piac épült, a Magdolna és a Corvin negyed után megkezdődött az Orczy negyed rehabilitációja, az egykori pályaudvar fejlesztése, és nagy ütemben zajlik a lakóházak és utak rendbehozatala. Megújultak a parkok és a terek, mindemellett komoly erőfeszítéseket tettünk a közbiztonság javítása érdekében. Józsefváros Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete lett” –­ emelte ki Sára Botond.

Rend, biztonság, nyugalom

„Védjük meg közös eredményeinket azoktól, akik egyszer már lepusztították és eladósították a kerületet, és akik most vissza akarják vinni a rendezetlen múltba. Nekünk, akik a keresztény hitre támaszkodva, a rendet, a biztonságot és a nyugalmat helyezzük a középpontba, nincs más dolgunk, mint az egekbe nyúló kősziklát követve továbbmenni az úton még akkor is, ha a hatalomra vágyók támadni fognak bennünket. A következő években olyan várost fogunk építeni, ahol jó felnőni, jó élni, ahol az idősebbek mellett a gyermekek és a szülők is jól érzik magukat. Kocsis Máté országgyűlési képviselővel közösen dolgozunk tovább azért, hogy a kerület még biztonságosabb, még rendezettebb, még szebb otthona legyen az itt élőknek, mert nekünk Józsefváros az első” – mondta végezetül Sára Botond.

Zenés játék Szent István tiszteletére

Sára Botond polgármester ünnepi beszédét követően Szent István király tiszteletére zenés játékot tekinthettek meg a jelenlévők. Ennek részeként szólót énekelt Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Fehér Adrienn és Pásztor Máté. A látványos előadást a Turay Ida Színház és a Makói Forgatós Táncegyüttes tagjai tették emlékezetessé.

Az új kenyér megáldása

Augusztus 20-a az aratás és az új búzából készült kenyér megáldásának napja, az új kenyér ünnepe is. A kenyérszentelés szertartását Vargha Miklós Péter, a Magyarok Nagyasszonya Temploma plébánosa tartotta: „Urunk, aki megadtad, hogy Szent István királyunk, országunk fő védőszentjének ünnepén összegyűlve együtt ünnepeljünk, áldd meg, és szenteld meg ezt a kenyeret mindennapi életünk táplálékát. Adj általa erőt, s védjmeg minden betegségtől és rossztól. Taníts meg arra, hogy mindennapi kenyerünket mi is megosszuk másokkal, hogy megízlelhessük az igazi testvéri szeretet ízét, szent neved dicséretére és dicsőségére, Krisztus a mi urunk által. Ámen”.

Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult. 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Nedbál Miklós

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben