Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kerületi konzultáció

A józsefvárosiak a rendre és biztonságra szavaztak

2019. augusztus 22. csütörtök

Mintegy 12 ezer kérdőív érkezett vissza a lakosoktól annak a kerületi konzultációnak a keretében, amelyet Józsefváros vezetése indított közbiztonság és köztisztaság témában. A józsefvárosiak a nagyobb rend és biztonság mellett tették le a voksukat – derült ki augusztus 22-én, a képviselő-testületi ülésen. Sára Botond polgármester kifejtette: a konzultáció résztvevői teljesen egyetértettek abban, hogy Józsefváros az elmúlt években Budapest meghatározó kerületévé vált. Emellett a válaszadók több mint nyolcvan százaléka szerint az önkormányzati lakásbérlést büntetlen előélethez kellene kötni, a hajléktalan-ellátó szervezeteknek pedig nem lenne szabad iskola, óvoda, bölcsőde és játszótér közvetlen közelében működniük.

Sára Botond hangsúlyozta, hogy az eddigi lakossági konzultációk közül az egyik legtöbb – 12 ezer – válasz érkezett vissza az önkormányzathoz. Mint mondta: a legfontosabb eredmény, hogy az állást foglalók közül tízből kilencen úgy gondolják, hogy Józsefváros Budapest meghatározó, egyik legdinamikusabban fejlődő kerületévé vált. A polgármester emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt még nem így volt, akkor még 10-ből heten el akartak költözni a kerületből, ezzel szemben 2018-ban ötezren választották új otthonuknak Józsefvárost.

„Az elmúlt tíz évben sokat változott az emberek véleménye, amihez hozzájárult az is, hogy megújítottuk a közintézményeket, a köztereket, óvodákat és bölcsődéket, és hozzájárultunk ahhoz is, hogy jelentősen javult a közbiztonság” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a munka még nincs befejezve. „Ahhoz, hogy még rendezettebb, még biztonságosabb, és valódi gyerekbarát otthont teremtsünk a kerületieknek, további döntéseket kell hoznunk, amelyhez a lakosok véleményét is kikértük” – jelentette ki.

Köztisztasági eszközpályázat, nagyobb hulladékgyűjtők

Az eredmények részleteiről Sára Botond elmondta, hogy a lakosok mintegy kilencven százaléka egyetértett abban, hogy az önkormányzat erőfeszítésein túl minden erre kötelezettnek legalább naponta egyszer takarítania kell a hozzá tartozó járdaszakaszt. Ehhez az önkormányzat segítséget is nyújt, pályázati úton takarításhoz szükséges eszközöket biztosít a társasházaknak. „Ha mindenki elvégzi a feladatát, akkor még tisztább lesz a kerület” – fogalmazott a polgármester.

Mint mondta, csaknem ugyanilyen arányban volt azoknak a száma, akik szerint szükség van az utcákon a nagyobb hulladékgyűjtőkre, amelyekből a nyár folyamán már 140 darabot ki is helyezett az önkormányzat a közterületekre.

Kiemelt rendőrségi akciók, szigorúbb szabályok

A konzultáció azt is igazolta – mondta Sára Botond –, hogy az itt élők többségét, mintegy 84 százalékát, zavarja a dohányboltok környékén gyakran zajló italozás és szemetelés. Erre megoldást az a törvénymódosítás jelenthet, amit Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője kezdeményezett: e szerint éjszaka nem lehetne alkoholt vásárolni a dohányboltokban. Arról, hogy ez helyi szabályozás alá kerüljön, ősszel dönt a parlament.

A válaszadók 95 százaléka továbbá egyetért abban is, hogy az önkormányzat közterület-felügyeleti ügyosztálya és a rendőrség kiemelt akciókat folytasson öt területen: kábítószerrel kapcsolatos problémák, illegális hulladéklerakás, hajléktalanságból eredő közterületi problémák, éjszakai hangoskodás, közterületi alkoholfogyasztás. A konzultáción résztvevők 95 százaléka támogatja azt is, hogy kiemelt hangsúlyt fektessenek a szülők tájékoztatására a gyerekek internetes zaklatása elleni védelem érdekében.

Büntetlen előélettel lehessen csak önkormányzati bérlakást kapni

A válaszadók nyolcvanöt százaléka szerint jogos elvárás, hogy az önkormányzati lakásokban büntetlen előéletű emberek lakjanak. Mint Sára Botond fogalmazott: „aki segítséget kap a többségi társadalomtól, attól joggal várjuk, hogy ne vétsen az ellen”. Ezért a hivatal vizsgálja, hogy hogyan lehet az önkormányzati lakásbérlést büntetlen előélethez kötni. A válaszokból az is kiderült, hogy az önkormányzatnak kiemelten kell kezelnie azokat a külföldiek – például italozó, hangoskodó vendégmunkások, legénybúcsúra érkezők – által elkövetett cselekményeket, amelyek zavarják a lakosok nyugalmát.

A közösségi együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania

Sára Botond arra is kitért, hogy gyerekbarát várost szeretnének építeni, ezért a gyerekek egészségének védelme érdekében megkérdezték a kerületieket, hogy egyetértenek-e azzal, hogy ne működhessen hajléktalan-ellátó iskola, óvoda, bölcsőde és játszótér közvetlen közelében. Mint mondta, ezzel a válaszadók nyolcvanhat százaléka egyetértett, ezért azt javasolják, hogy a fent nevezett intézmények 300 méteres körzetében ne lehessen ilyen ellátót létrehozni. Továbbá a hajléktalan-ellátó szervezetektől komolyabb felelősségvállalást vár a konzultációban résztvevők nyolcvankét százaléka. „Komoly közegészségügyi kockázatot jelent, hogy ebben a kerületben 9 hajléktalan-ellátó működik, ugyanakkor a hajléktalanok mégis a közterületen vannak, amelyeket az átlagnál jobban terhelik. Én azt vallom – mondta a polgármester – hogy a közösségi együttélési szabályokat társadalmi helyzettől függetlenül, mindenkinek be kell tartania. Az öt pontból álló előterjesztést a képviselő-testület elfogadta.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben