Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2019. augusztus 22. csütörtök

Az idén 30 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálatot bemutató kiállítás nyílt augusztus 22-én, a Magyar Nemzeti Múzeum rotundájában „Befogadás napja ’89 – 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat” címmel. Az állandó kiállítások belépőjegyeivel szeptember végéig megtekinthető tárlat azt a folyamatot mutatja be, amely az NDK-s menekültek befogadásához, a zugligeti és másik három menekülttábor létrejöttéhez, majd a szeptemberi határnyitáshoz, a vasfüggöny lebontásához vezetett.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke idézte fel, hogy 1989 nyarán a keletnémet emberek szabadságért folytatott harcát vállalta fel egy maroknyi közösség Magyarországon a Zugligeten megnyitott, menekülteket segítő sátorral. Mint mondta, ennek a történelmi mozzanatnak állít emléket a tárlat.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos

Klaus D. Streicher, Németország budapesti nagykövetségének ügyvivője beszédében kiemelte: a zugligeti templom kertjében 1989. augusztus 14-én – az azóta Befogadás napjaként emlegetett napon – megnyitott táborban három hónapon át összesen 48 600 emberről gondoskodtak a segítő szervezetek.

Klaus D. Streicher, Németország budapesti nagykövetségének ügyvivője

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke felidézte, hogy annak idején sokszor megkérdezték tőle, mekkora volt a kockázat segítségnyújtásuk miatt. „Nem volt szó kockázatról” – mondta. „Emberi életekről volt szó, és azokat a mi igenjeink mentették meg. Ugyanis az igen szeretet, a szeretet pedig bátorság" – hangsúlyozta.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke

Felidézte azt is, hogy a tábor megnyitása előtt az utcákon tartózkodó menekültek családoknál moshattak, főzhettek, tisztálkodhattak. Augusztus 14-én, a tábor első estéjén egy napi szervezéssel máris 960 embert tudtak elhelyezni a sátrakban, a segítségnyújtásban pedig meghatározó szerepe volt a müncheni máltaiaknak és Csilla von Boeselagernek.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös kiállításának látogatói egy eredeti, 1989-ben is használt sátor körül elhelyezett tárgyi emlékek, fotók, dokumentumok és filmek megtekintésével tájékozódhatnak a sorsfordító eseményekről. 

Többek között azok a nyári pillanatok is feltűnnek a fotókon, amikor az NDK és NSZK állampolgárai Magyarországon találkoztak egymással, de a keletnémet állambiztonságról, valamint titkosszolgálat (Stasi) működéséről, a határok őrzéséről, a határsértők büntetéseiről is tájékozódhatnak. Betekinthetnek a zugligeti menekülttábor mindennapjaiba, az önkéntesek munkájába, a szigorúan titkos diplomáciai tárgyalásokba, a páneurópai piknik kulisszái mögé, és megismerhetik azokat a döntéseket, amelyek lehetővé tették az osztrák határ megnyitását és az NDK állampolgárok nyugatra jutását.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya, MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben