Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Önkormányzati munkacsoport létrehozásáról döntöttek

Helyi szinten is tehetünk a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért

2019. augusztus 23. péntek

Egyes körökben folyamatosan zajlik a hisztériakeltés a klímaváltozás körül, ám a tudományos világban már régóta nincs vita arról, hogy komoly klímamelegedés van Földünkön, amely természetesen a nagyvárosokat, így Budapestet is érinti. Józsefvárosban az elmúlt években jelentős összegeket fordítanak a költségvetésből a „környezetbarát város” kialakítására, újabb lépésként pedig Sára Botond polgármester javaslatára egy klímaváltozással kapcsolatos munkacsoport létrehozásáról is született képviselő-testületi döntés.

Nem szabadna a környezetvédelmet, klímaváltozást politikai eszközként használni, azt megpróbálni kisajátítani, hiszen nem bizonyos csoportok érdekeiről, hanem közös jövőnkről van szó” – hangsúlyozta Sára Botond polgármester a képviselő-testület augusztus 22-ei ülésén.

Mint kiemelte: az önkormányzat az elmúlt években folyamatosan igyekszik tenni az élhetőbb környezetért, a zöldebb Józsefvárosért. „Eddig is foglalkoztunk a környezetvédelemmel, a zöldfelületek minőségének javításával, a klímaváltozás okozta felvetésekkel, mindez minden évben meg is jelenik Józsefváros költségvetésében. Létrehoztuk a kerületi zöldkoncepciót, az elmúlt évek alatt elültettünk több mint 1000 fát, és még az év végéig továbbiakat is fogunk.

Kerületi épületeken energetikai beruházásokat végeztünk több 100 millió forint értékben, a józsefvárosi tereket a zöldtudatosság jegyében újítottuk fel, létrehoztuk a zöld udvar programot, a jelenleg zajló Orczy Negyed Program részeként pedig a bérházak udvara is megújul. A Föld napjához csatlakozva évről évre programok szervezésével is felhívjuk a figyelmet a környezet védelmének fontosságára, illetve együttműködünk a Füvészkerttel, hogy a kerületi gyermekek hasznos információkat sajátítsanak itt el”­ – sorolta a polgármester. Az önkormányzat a közelmúltban arról is döntött, hogy nem rendel műanyag palackos ásványvizeket, üdítőket sem.

Végrehajtható, hatékony és mérhető lépések kellenek

Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő a testületi ülésen kiemelte: a tudományos világban nincs vita arról, hogy cselekedni kell, hiszen komoly klímamelegedés van.

„A közbeszédben azonban nincs lezárva a téma, pedig nem a hisztériát kellene kelteni körülötte, hanem a valódi, végrehajtható, számonkérhető megoldásokat kell támogatni” – emelte ki a képviselő hozzátéve: gyermekeinknek nem vitákra, hanem a Föld nevű bolygóra van szüksége. Az előterjesztést jegyző Jakabfy Tamás képviselő szerint mélyreható változásokat kell eszközölni minél előbb, és a jövőben minden egyes kerületi projekt előtt érdemes lenne megvizsgálni, hogyan lehet azt minél inkább klímabaráttá tenni.

„Közös célunk egy lakható, gyermekbarát zöldkerület kialakítása. Ha azonban a jövő generációját nem ebben a szellemben szocializáljuk, a zöldkerület fenntarthatósága erősen kétségbe vonható” – fogalmazta meg a nevelés fontosságát Orlóci László, az önkormányzat környezetvédelmi tanácsadója.

„Ha arra törekszünk, hogy a városi zöldfelület minősége javuljon, mindezt hatékonyan, fenntarthatóan és nem utolsó sorban mérhetően tesszük, azzal nehéz lesz bárkinek vitába szállnia. Mindez ellenszere lehet a hisztériakeltésnek nemcsak nálunk, hanem minden szinten” – tette hozzá az az ELTE Füvészkert igazgatója.

Az előterjesztést jelentősen módosítva végül arról döntött a képviselő-testület, hogy létrehoz a klímaváltozás kihívásaira helyi szinten válaszokat kínáló munkacsoportot. Sára Botond polgármester elmondta: a Ferencz Orsolya, Jakabfy Tamás, Komássy Ákos, Simon György képviselőkből és a Füvészkert igazgatójából álló munkacsoportnak – az Orlóci László fent említett szakmai javaslatait is figyelembe véve – ki kell dolgoznia a klímaváltozásokkal kapcsolatos legfontosabb helyi lépéseket, irányvonalakat, a későbbiekben pedig majd határozati javaslatokat is kell tennie a polgármesternek.

Fotó: Baranyai Attila, Senger Nikolett, Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szöveg: Nedbál Miklós

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben