Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Előzze meg a tragédiát!

Szén-monoxid-érzékelő igényelhető az önkormányzattól

2019. augusztus 27. kedd

A gázkészülékek meghibásodásából származó balesetek legrosszabb esetben halállal is végződhetnek. Ám az esetlegesen szivárgó, színtelen, szagtalan, erősen mérgező szén-monoxid egy érzékelőberendezés segítségével időben észlelhető, így a tragédia elkerülhető. A józsefvárosi lakosok egészségének megőrzése érdekében kerületünk képviselő-testülete ezért úgy határozott, lakásonként egy érzékelő ingyenes igénylését teszi lehetővé városrészünk lakóinak.

Az augusztus 22-i testületi ülésen egyhangúlag elfogadott, Sára Botond polgármester által benyújtott előterjesztés értelmében olyan, a kerületben bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek (helyi bérlők és lakosok) nyújthatnak be kérelmet a készülékre, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum legalább 300%-át, egyedülálló személy esetén pedig a 350%-át.

A kérelem benyújtásának feltételei:

-  érvényes személyigazolvány és lakcímkártya VIII. kerületi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel feltüntetve

-  adóigazolvány

-  pályázat beadását megelőző három havi gázszámla-kivonat

-  gázkészülék típusának megadása, fényképpel együtt

-  nyilatkozat az egy háztartásban élők számáról, és jövedelemigazolásuk csatolása a kérelemhez.

A célra az önkormányzat hatmillió forintot különített el. A szén-monoxid-érzékelő berendezések kiosztása az érvényes kérelmek beérkezési sorrendjében történik.

Az enyhe szén-monoxid mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, egyensúly-vesztés, émelygés, hányinger és hastáji fájdalom. Ahogy halmozódik a szén-monoxid a szervezetben, úgy erősödnek a tünetek: emlékezetvesztés, átmeneti látászavar, eszméletvesztés lép fel, végül ­– legrosszabb esetben – beáll a halál. 

A fotó illusztráció, grafika: MTI

Szöveg: Zékány János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben