Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Régiségboltban értékesítette a múzeumból lopott tárgyakat

Vádemelés a sikkasztó főmúzeológus ellen

2019. augusztus 29. csütörtök

A 64 éves egykori főmúzeológus egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől 2017 októberéig 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből. A VIII. Kerületi Ügyészség most jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat ellene.

A lopott műtárgyak között voltak XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük XVIII. és XIX. századi festmények, rézkarcok és litográfiák is. A vádirat szerint a férfi 3,1 millió forintért értékesítette a mintegy 30 millió forint értékű alkotásokat egy régiségboltban. Az eltulajdonított műtárgyakat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a rendőrség megtalálta és visszaszolgáltatta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott a cselekményét már a nyomozás során beismerte. A kerületi ügyészség arra az esetre, ha a bírósági előkészítő ülésen a vádlott továbbra is beismeri a tettét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról 2 év végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, továbbá pénzbüntetés kiszabását, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a bíróságnál.

Forrás: Fővárosi Főügyészség

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben