Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vásároljunk okosan!

A tanszeres pult dilemmái

2019. szeptember 02. hétfő

Itt a szeptember, ami többletkiadásokat is jelent az óvodás- és iskoláskorú gyermeket nevelő családok számára. A szülőknek ilyenkor mérlegelniük kell, hogy mire elegendő a pénztárca tartalma, és mi az, ami a boltok polcain kell, hogy maradjon, hiába a gyermek kérlelő tekintete. A szükséges tanszerek beszerzésénél segítséget jelenthet a Józsefvárosi Önkormányzat 5000 forint értékű, elsősöknek járó iskolakezdési utalványa.

Iskolakezdés környékén a kisiskolások szülei a tanítónénik által előírt listával a kezükben járják az üzleteket. A nebulók körülöttük csámborognak, szemet vonzó, színes-szagos dolgokra fáj a szívük. Mi az, amit tényleg megvegyünk és mi az, ami szükségtelen a gyerekek erős tiltakozása ellenére is?

Már a kisebb tételeknél is, mint egy füzet, különbség mutatkozik az egyszerűbb és divatos mintájú példányok ára között. Ez a különbség pedig tovább éleződik, ha tolltartókról, tornazsákokról, vagy hátizsákokról van szó. Így, ha keretek közé vagyunk szorítva, egyáltalán nem mindegy, melyeiket választjuk.

Új év, új táska?

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, de tényleg akkor teszünk jót a gyermekünknek, ha megveszünk mindent, amit megkíván? Ha együtt indulunk gyermekünkkel a nagy iskolakezdési bevásárlásra, akkor alkalmunk nyílik bevezetni őt a pénz világába, és formálni értékítéletét. Fontos, hogy előre megtervezzük, mit szeretnénk venni, meghatározzuk a rá szánt keretet. Feltétlenül hallgassuk meg a gyerek véleményét is: mit szeretne, és miért, majd mondjuk el, hogy szerintünk mi szükségtelen kiadás, amelyből az olcsóbb is megteszi.

„De a többieknek is ilyen van!”

A gyerekek elsősorban azért szeretnének új és minél díszesebb eszközöket, hogy ne maradjanak el az osztálytársaiktól, ne nézzék le őket. Amilyen a többségnek van, arra vágyik a másik gyerek is, mert a közösséghez való tartozásának egyik feltételeként éli meg. De ez nem azt jelenti, hogy nekünk tényleg mindet meg kell vennünk, ugyanakkor nem kell, hogy rosszul érezzük magunkat amiatt, ha nem is futja rá.

Ha a gyermeket ajándékokkal halmozzuk el, vajmi kevés fogalma lesz az értékről, a megszerzett tárgyak megbecsüléséről. Így vigyáznia sem kell különösebben a holmikra, és úgy vélheti, nem tartozik érte felelősséggel. Ezért elmaradhat a vágyakozás megélése, illetve a célokért való megküzdés készségének elsajátítása is.

Öröm az ürömben

Jó irány lehet, amikor gyermekünk új dolgot szeretne, hogy lehetőséget biztosítunk, hogy saját maga keresse meg, gyűjtse össze az árát – még ha annak kifizetése nem is számít extrának a család költségvetésében. Már egy kisiskolást is be lehet fogni például házimunkára, amiért cserébe zsebpénzt kaphat. Jó megoldás lehet az is, ha összegyűjttetjük vele felesleges játékait, és kimegyünk vele árulni a bolhapiacra. Az önmagával való elégedettség örömétől, a saját szerzemény feletti öröme így sokkal nagyobb lesz.

Az iskolakezdési utalványról részletesebb információk:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/7234/iskolakezdesi-utalvany-az-elsosoknek

Iskolakezdési támogatások

Számos kormányzati intézkedés is segíti a családokat az idei tanévkezdésben is. 2020-ra a tíz évvel ezelőttihez képest 645 milliárddal bővülnek az oktatásra fordított források. Bővültek a szociális gyermekétkeztetés forrásai, amely jövőre elérik a 82 milliárd forintot. A most induló tanévben 1-9. évfolyamon valamennyi tanuló ingyenesen kaphatja a tankönyvet, a 2020-as tanévtől pedig a köznevelés valamennyi résztvevője térítésmentesen jut a kiadványokhoz. Emellett a tanévkezdési terheket könnyíti, hogy a Magyar Államkincstár augusztus 23-ától folyósította a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást.

További segítség, hogy az első, sikeres nyelvvizsgát az állam finanszírozza, illetve kifizetik a KRESZ-vizsga díját is a fiataloknak. A következő tanévben pedig elindul a 9. és 11. évfolyamon az a lehetőség, hogy a diákok kétszer két hétig idegennyelvi környezetben vehetnek részt nyelvi kurzuson.

Fotók: Józsefváros újság archív

Szöveg: Imre Zsófi

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben