Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új takarítóeszközök, több hulladékgyűjtő

A közterületek tisztán tartása közös cél

2019. szeptember 04. szerda

A józsefvárosiak a nagyobb rend és biztonság mellett tették le a szavazatukat – ez derült ki a kerületi konzultáció eredményeiből, amelyet Józsefváros vezetése a köztisztaság és közbiztonság témakörében indított. A mintegy 12 ezer válaszadó egyetértett abban, hogy Józsefváros Budapest meghatározó kerületévé vált. A köztisztaság témakörben érkezett válaszokból kiderült, hogy a résztvevők elsöprő többsége szerint szükség van nagyobb szemetesekre a köztereken, az erre kötelezetteknek naponta kellene takarítania a hozzájuk tartozó járdaszakaszt, továbbá az itt élők többségét zavarja a dohányboltok környékén sokszor előforduló szemetelés és zajongás. A felvetések megoldására már konkrét lépések is történtek.

Mint azt korábban megírtuk, az állást foglalók közül tízből kilencen úgy gondolják, hogy Józsefváros Budapest meghatározó, egyik legdinamikusabban fejlődő kerületévé vált. Sára Botond szerint, míg tíz évvel ezelőtt tízből heten el akartak költözni a kerületből, az elmúlt egy évben ötezren választották új otthonuknak Józsefvárost. Ez annak is köszönhető, hogy megújították a közintézményeket, a köztereket, óvodákat és bölcsődéket, és a folyamatos intézkedések eredményeként jelentősen javult a közbiztonság, hozzátéve hogy van még tennivaló. A még szebb és rendezettebb Józsefváros érdekében további döntések szükségesek, amelyekhez a lakosok véleményét is kikérték. 

Takarítóeszközökre pályázhatnak a társasházak

A konzultáció eredményeit részletezve Sára Botond elmondta, hogy a válaszadók mintegy kilencven százaléka egyetértett abban, hogy az önkormányzat erőfeszítésein túl minden erre kötelezettnek legalább naponta egyszer takarítania kell a hozzá tartozó járdaszakaszt. Az előrelépés érdekében Sára Botond levélben tájékoztatta a lakosságot arról, hogy a közterületek tisztán tartása közös feladat. A társasházak előtti járdaszakaszok takarítása mindig is az ott lakók, illetve ott működő üzletek, vállalkozások feladata volt. Ehhez az önkormányzat is segítséget nyújt. A lakóközösségek takarításhoz szükséges eszközökre pályázhatnak 5 millió forintig, illetve évente egyszer pályázaton kívül is igényelhetnek legfeljebb 250000 forint támogatást. „Ha mindenki elvégzi a feladatát, akkor még tisztább lesz a kerület” – fogalmazott a polgármester.

140 új, nagyméretű szemetes a közterületeken

Sára Botond kifejtette, a konzultáció résztvevőinek csaknem kilencven százaléka szerint szükség van az utcákon nagyobb hulladékgyűjtőkre.

Erre válaszul az önkormányzat 140 darab 90 literes szemetesedényt helyezett ki a nyár folyamán a közterületekre. A hulladékgyűjtők használatára figyelemfelkeltő táblák és aszfaltfeliratok emlékeztetik a járókelőket.

Szigorúbb szabályok a dohányboltok működésére

A konzultáció azt is igazolta – mondta Sára Botond –, hogy az itt élők többségét, mintegy 84 százalékát, zavarja a dohányboltok környékén sokszor zajló italozás és szemetelés.

Erre a megoldást az a törvénymódosítás jelentheti, amit Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője kezdeményezett: e szerint éjszaka nem lehetne alkoholt vásárolni a dohányboltokban. Arról, hogy ez a kérdés helyi szabályozás alá kerüljön, ősszel dönt a parlament.

Fotó: Józsefváros újság/archív

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben