Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Folyamatosan újulnak meg a társasházak

Összefogással szépült meg a Vas utca 3. homlokzata

2019. szeptember 06. péntek

Sorra szépülnek meg Józsefváros társasházainak homlokzatai, belső terei. A fővárosi TÉR_KÖZ pályázat segítségével és a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával megújult Vas utca 3. számú épületet bejárva Sára Botond kiemelte: soha ennyi támogatást nem vehettek igénybe a társasházak a kerületben, mint most. 2019-ben mintegy 2,1 milliárd forint áll rendelkezésükre az önkormányzat felújítási pályázatának keretében. A polgármester hozzátette: a program célja, hogy a fejlesztéseket – amelyek a közterületeken már megvalósultak – az otthonokba is bevigyék.

Példaértékűen szépült meg a Vas utca 3. számú ház homlokzata – erről személyesen is meggyőződhetett Sára Botond polgármester, valamint Egry Attila és Szilágyi Demeter, Palotanegyed önkormányzati képviselői.

A rekonstrukció érdekessége, hogy a felső szinten a vakolat alatt egy angyal alakot találtak, amelyet a felszínre hozva igazi éke lett a homlokzatnak – avat be a részletekbe a ház közös képviselője.  

15 milliárd forint társasházak felújítására

Sára Botond lapunknak elmondta: folyamatosan szépülnek meg a kerület házai. Erről akár a helyszínen is meggyőződhettünk, hiszen két házzal arrébb egy újabb felállványozott házat láttunk, amely a tábla szerint szintén támogatással újul meg. A polgármester azzal folytatta: a Vas utca 3. számú ház a fővárosi TÉR-KÖZ, és az önkormányzati társasházfelújítási pályázat adta lehetőségeket is kiaknázta.

Mint kifejtette: a józsefvárosi önkormányzat pályázata 2015-ben bővült ki jelentősen, azóta, a lakókkal közösen mintegy 15 milliárd forintot tudtak a házak felújítására fordítani. A legnagyobb összeg – mintegy 2,1 milliárd forint –, az idei évben áll a lakóközösségek rendelkezésére – világított rá a polgármester.

Cél: továbbra is a legdinamikusabban fejlődő kerület legyen Józsefváros

„Amikor arról döntöttünk a közterek megújítását követően, hogy a fejlesztéseket bevisszük a társasházakba, magunk sem gondoltuk, hogy ilyen léptékű lesz a támogatás felhasználása” – mondta Sára Botond.

Hozzátette: a program megvalósításához egy erős kerületi gazdasági teljesítményt kellett elérniük, hogy a mindennapi működés mellett éves szinten ilyen mértékben támogathassák a társasházakat. „Ez egy ösztönző erő, hiszen, ha kapnak külső segítséget, akkor szívesebben tesznek bele saját forrást is a tulajdonosok. Ez csak közösen megy” – fogalmazott a polgármester.

A jövőről szólva Sára Botond azt mondta, ugyanilyen intenzitással szeretnék támogatni a házak megújulását, hiszen ma Józsefváros Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete. „A cél az, hogy ez a lendület továbbra is fennmaradjon. Lépésről lépésre haladunk a célunk felé” – összegezte a polgármester.

Példaértékű a főváros, az önkormányzat és a lakók összefogása

Szilágyi Demeter, a körzet önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a ház 2016-ban már sikeresen pályázott, akkor a körfolyosó lett teljesen felújítva.

Most pedig az Európa Belvárosa Program III. ütemében a TÉR_KÖZ pályázat keretében 21 millió forint fővárosi és 6 millió forint önkormányzati forrással tudták támogatni a házat, hogy teljesen megújuljon a külső homlokzata. Mint mondta: ez a Palotanegyed igazi arca, és mondhatjuk, hogy a lakóközösségek, a józsefvárosi és a fővárosi önkormányzat összefogásával ilyen csodák tudnak megszületni. Érdemes erre energiát fektetni, mert így szépül meg a lakókörnyezetünk.

Az Európa Belvárosa Program III. ütemében, amely 2018 és 2021 között valósul meg 13 ház homlokzata szépül meg, felújításra kerül a Bródy Sándor, a Rökk szilárd és a Szentkirályi utca valamint közösségépítő programok is megvalósulnak.

A társasházak pályázati lehetőségeiről az alábbi linken vannak bővebb információk: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/palyazatok/aktualis/tarsashaz/396

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben