Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hármas jezsuita ünnep

Felszentelték az új oltárt a megszépült Jézus Szíve templomban

2019. szeptember 08. vasárnap

Kívül-belül nagy változásokon ment keresztül ebben az évben a palotanegyedbeli Jézus Szíve Jezsuita Templom a Mária utcában. A munkálatok elkészültével a templomot és annak új oltárát neves napon, szeptember 7-én szentelték fel, amely többszörös évforduló is volt egyben: ekkor emlékezik meg a rend a magyar jezsuita rendtartomány védőszentjeinek, a kassai vértanúknak a 400. jubileumáról, valamint ekkor ünneplik a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának 110 évvel ezelőtti önállóvá válását.

A padsorok mellé elhelyezett székeket is elfoglalták a hívek a nagy napon, amely a két, a jezsuita rend számára kiemelten fontos ünnep mellett egy harmadik, a kerületiek szívéhez nagyon közel álló évfordulóval is egybeesett, hiszen 1909-ben nyitotta meg kapuit a Jézus Szíve Templom, és szentelték fel a most megújuló orgonáját is.

Éppen ezért mind a hívek, mind a jezsuita rend messzemenően gondoskodott róla, hogy emlékezetes legyen a 2019-es esztendő: kormányzati és önkormányzati támogatásból, valamint közadakozásból a teljes tetőhéjazat kicserélésre került, ebben az évben megtisztultak és megújultak a templom főhajójának burkolatai, újrakábelezték az elektromos hálózat jelentős részét, padlófűtéssel látták el az oltárteret és korabeli fotográfiák segítségével rekonstruálva újra áll a szentélyben az orgona 1970-es években elbontott játszóasztala is.

Maga az orgona az év végén épül vissza a karzatra, és a minden porcikájában megújult hangszer a tervek szerint a jövő évtől újra elkápráztathatja a templom látogatóit csodálatos hangjával.

A szombati szertartás keretében – amelyen Sára Botond polgármester és Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő is részt vett - Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök szentelte fel a templom új, tölgyfa szerkezeten nyugvó gránitoltárát, amelyben elhelyezték a Jezsuita Rend alapítójának, Loyolai Szent Ignácnak csontereklyéjét is. A szertartáson közreműködött a Musica Sacra kórus.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság, Hegedüs Márton

Szöveg: Zékány János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben