Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy ősi, misztikus világ

Tihanyi Zsuzsanna kerámiáiból nyílt kiállítás a Galériában

2019. szeptember 09. hétfő

A Ferenczy Noémi-díjas keramikus, Tihanyi Zsuzsanna alkotásaiból nyílt kiállítás a Józsefvárosi Galériában szeptember 6-án. A „Rejtezésben révülő” című tárlat egy ősi, misztikus világba repíti a nézőket, ahol a négy őselem állandó küzdelme mellett a szimbólumokkal teli, természethez közeli ősi kultúrákba is bepillanthatnak.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján D. Udvary Ildikó művészettörténész egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Tihanyi Zsuzsanna alkotásai egy különleges világba visznek minket, ahol a természeti népek folyamatosan megújuló szimbólumrendszere, a mítoszok és regék olvadnak össze egy sajátos, szakrális mesevilággá, amely mindannyiunk számára ismerős egy kicsit, mégis felfedezésre vár, hiszen a művész teremtette fantázialények népesítik be.

Hozzátette, hogy minden alkotás az emberi kultúra kezdetéhez vezet vissza minket, egy olyan világba, ahol a négy őselem, illetve a természetet csodái – a vizek, a fák és a hegyek – a létezés szentségének megtestesítőjeként szerepeltek. „A négy elem összefonódása maga az életfa, ami az embert szimbolizálja”- hívta fel a figyelmet a művészettörténész, hozzátéve, hogy az alkotó őselemként kezeli a fát is, melyet természetes anyagokkal – kővel és homokkal –  kombinálva hozza létre különleges, mindig más és megújuló műveit.

A megnyitóünnepséget Sinkovits-Vitay András produkciói tették teljessé. A színművész többek között Nagy László és Csanádi Imre megzenésített verseit hozta el a közönségnek ezen az estén.

A tárlat szeptember 30-ig díjmentesen megtekinthető a Józsefvárosi Galéria földszinti termében. Kapcsolódó programként szeptember 18-án, szerdán 18 órától az érdeklődők a kiállító művész társaságában egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítésen is részt vehetnek.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben