Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Visszalépésre szólította fel az érintett jelölteket

Kocsis Máté: az ellenzék törvénytelenül kezelte a választók adatait Józsefvárosban

2019. szeptember 09. hétfő

Az ellenzék törvénytelenül kezelte a választók személyes adatait Józsefvárosban – közölte Kocsis Máté. Józsefváros országgyűlési képviselője, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján visszalépésre szólította fel az ellenzék VIII. kerületi polgármesterjelöltjét és a helyi ellenzéki jelölteket az önkormányzati választáson való részvételtől.

Kocsis Máté a Magyar Nemzet hétfői írására utalva kifejtette: a napilapban közölt fotók alapján Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt kampánycsapata – köztük a párbeszédes Erőss Gábor és az aktivisták – törvénytelen listát készítettek az ajánlóívekről. A politikus megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a történteket, és rámutatott: felmerül a választók személyes adataival való visszaélés, illetve a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja. Szavai szerint az ajánlóíveket olyan adatbázis rögzítésére használhatták fel, amit infótörvény tilt és a Btk. szankcionál. 

Józsefváros országgyűlési képviselője az ajánlóívek és a támogatói aláírásgyűjtő ívek közötti különbségről szólva elmondta, hogy az választási iroda hivatalos ajánlóívein sokkal több személyes adat szerepel, míg a támogatói aláírásgyűjtő íveken mindenki eldöntheti, milyen információt ad meg és hozzájárul az adatai kezeléséhez. A napilapban megjelent írás és képi dokumentáció alapján egyértelműem látszik, hogy a hivatalos ajánlóívek rögzítése történik – mutatott rá.

Az ellenzéki kampánycsapat megtéveszti a jóhiszemű állampolgárokat

Kocsis Máté leszögezte: semmilyen informatikai vagy számítógépes segítség nem kell az ajánlóívek megszámolásához, és azokkal csak annyi a teendő, hogy le kell adni őket a választási irodán. Értékelése szerint a józsefvárosi ellenzéki kampánycsapat ellopta a jóhiszemű állampolgárok adatait, megtévesztette őket, visszaélt, illetve készül visszaélni a személyes adataikkal.

Az ellenzéki jelöltek ne legyenek gyávák, vállalják a politikai következményét a tettüknek és lépjenek vissza az önkormányzati választáson való részvételtől - szólított fel Kocsis Máté. A frakcióvezető kijelentette: elvárják, hogy a hatóságok minden olyan lépést tegyenek meg ezzel a törvénytelenséggel szemben, ami megnyugtatóan rendezheti az ügyet, és lépjenek fel valamennyi érintettel szemben.

Nyilvánvaló Karácsony Gergely érintettsége

Kocsis Máté kitért arra is: teljesen nyilvánvaló Karácsony Gergely érintettsége az ügyben, hiszen az ő ajánlásait Józsefvárosban ugyanez a kampánycsapat kezelte. Felmerül annak a gyanúja is, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó, hanem számos más helyen, településen is használják ezt a módszert - jegyezte meg a fideszes politikus.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek van-e bármilyen lehetősége jogi fellépésre, azt mondta: kifogást tudnak tenni a helyi választási bizottságnál, ezt várhatóan meg is teszik, illetve a helyi választási irodának is van dolga megítélésük szerint. Az ellenzéki reakciókra válaszul azt közölte: megértik a kétségbeesett magyarázkodást, de „ezt már nem velünk kell megbeszélniük, hanem a hatóságokkal”.

Forrás: MTI

Fotó: fidesz.hu

Legfrissebb

Közösen kiválasztott új fák a Rókus kórház kertjében

Magyar kultúra napja Józsefvárosban

Zsidó mindennapok Józsefvárosban 1910-1946

Világháborús bombát hatástalanítanak

A kormányzati elvonások mértéke Józsefvárosban 2020-2021

Józsefvárosi zöld szám: hétvégén is!

Beszámoló a józsefvárosi zöld szám működéséről (2020)

Indulhat a Lánchíd felújítása

Mit tegyen, ha az utcán szemetet tapasztal?

Egyetlen szemetest sem szerel le a Józsefvárosi Önkormányzat

Facebook

Városfejlesztés

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben