Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tiltott adatbázist építhetnek

Nyomoz a rendőrség az ellenzék adatkezelési botránya miatt

2019. szeptember 11. szerda

Nyomoz a rendőrség az ellenzék adatkezelési botránya miatt – közölte a rendőrség tájékoztatása alapján a Magyar Nemzet című napilap online felületén. A VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelése miatt választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomozás indult ismeretlen tettes ellen. A lap szerint az általuk bemutatott dokumentumok és fotók alapján „tiltott választói adatbázist építhet az ellenzék”– olvasható az MTI-n.

A VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezeléséről hétfőn közölt cikket a Magyar Nemzet. A Csalásra építheti kampányát Budapesten az ellenzék című írás szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék. A cikkben azt írták: „felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, mint az ajánlóívek másolása”. Ezt követően a józsefvárosi választási iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, most pedig a hatóság is elrendelte az eljárást.

Kitértek arra, hogy a józsefvárosi helyi választási bizottság hétfőn döntött arról is: bejelentést tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), mert feltételezése szerint a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért párt és a Lehet Más a Politika párt jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése során „a személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be vagy annak közvetlen veszélye fennáll”. A választási bizottság kéri a hatóságot, hogy folytasson le vizsgálatot és szólítsa fel az adatkezelőket a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére. Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István is bejelentést tett az adatvédelmi hatóságnál – tették hozzá.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a Magyar Nemzet kérdésére hétfőn úgy nyilatkozott: „amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul”. A NAIH elnöke hangsúlyozta: a jogszabályok tiltják az adatok rögzítését, az bűncselekmény, az ajánlóíveket kizárólag a kellő számú aláírások összegyűjtésére lehet használni. A gyanús eset kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábban a VIII. kerület polgármestere visszalépésre szólította fel Pikó Andrást, csakúgy, mint Sára Botond (Fidesz-KDNP) polgármester, aki szerint a „legdurvább csalás” történt – írta cikkében a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben