Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Sára Botond polgármesterrel

Biztonság, rend, fejlődés – Jó úton járunk, s erre is megyünk tovább

2019. szeptember 11. szerda

Aki ma tesz egy sétát Józsefvárosban, rendezett köztereken, zöldellő, élettel teli parkokon vághat át, miközben felújított – vagy éppen felállványozott – társasházak szegélyezik útját. Jelentősen javult a közbiztonság, és évről évre több pénzt fordít az önkormányzat a köztisztasági feladatok elvégzésére is. „Természetesen bőven akad még tennivaló” – mondta Sára Botond, Józsefváros polgármestere, – „de jó úton járunk, s erre is megyünk tovább”.

Több mint egy éve dolgozik polgármesterként, hogyan értékeli ezt az időszakot?

Úgy érzem, hogy az a rendre, biztonságra való törekvés és fejlődés, ami 2010-ben elindult, nem tört meg. „Nyóckerből” Józsefvárossá, Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerületévé váltunk. Az önkormányzat által indított konzultációból kiderült, hogy az itt lakók erős identitástudattal rendelkeznek, szeretnek itt élni. Sőt, egyre többen – tavaly ötezren költöztek ide – választják otthonuknak Józsefvárost. Ezek a visszajelzések azt mutatják: jó úton járunk, s erre is megyünk tovább.

Az említett konzultációra visszaérkezett 12.000 válaszadó döntő többsége szerint a közbiztonság javult, de további lépések szükségesek...

A válaszadók egyetértettek abban, hogy keményebben kell fellépnünk a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel, az illegális hulladéklerakással, a hajléktalanságból eredő közterületi problémákkal, valamint az éjszakai hangoskodással és a közterületi alkoholfogyasztással szemben. Ezt fogjuk tenni, sőt, a munkát el is kezdtük: Budapest rendőrfőkapitányával való egyeztetésnek köszönhetően több rendőr van a kerület utcáin.

Mint említette, a dohányboltok és a kisboltok környékén való alkoholfogyasztás, szemetelés, zajongás is visszatérő probléma. Ezzel mit tudnak kezdeni?

Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos rendeletünket megalkottuk: egy élelmiszerüzlet akkor maradhat nyitva éjszaka, ha az érintett társasházak ahhoz hozzájárulnak, de alkoholt 22.00 óra után nem árulhatnak. E területen rendszeresek az ellenőrzések és szükség szerint a bírságok kiszabása. A dohányboltok nyitvatartását és este tíz óra utáni alkohol-árusítását magasabb szintű jogszabály szabályozza, ennek megváltoztatásáért Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője törvénymódosítást kezdeményez a kérésünkre, amelyről ősszel a Parlament dönthet is.

Milyen további lépéseket tesz az önkormányzat a köztisztaság területén?

Józsefváros idei költségvetésének egyik kiemelt eleme a köztisztasági helyzet javítása, 2019-ben több mint százmillió forinttal többet költünk erre, mint tavaly. A közelmúltban 140 új, nagyméretű kukát helyeztünk ki, takarítógépeket szereztünk be, amelyek rendszeresen járják a kerület utcáit, erősítettük a területen dolgozók állományát. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a közterületek tisztán tartása nemcsak önkormányzati feladat: a társasházak, üzletek előtt futó járda tisztítása az ott lakók, tulajdonosok, bérlők kötelezettsége. Ebben azonban segítünk: például takarítóeszközök vásárlására is lehet pályázni az önkormányzatnál.

A köztisztasághoz kapcsolódik a hajléktalanság ügye is...

Ahhoz képest, hogy Józsefvárosban 9 hajléktalanszálló működik, sok fedél nélküli mégis az utcán tartózkodik, amelyet nem a közösségi együttélés szabályainak megfelelően használ. Nem életszerű, hogy egy ilyen sűrűn lakott belvárosi kerületben 9 szálló legyen, hiszen ezek máshonnan is idevonzzák a hajléktalanokat. Ez is azt mutatja, hogy az egyes civil vagy más szervezetek által működtetett, az államtól sok pénzt kapó hajléktalan-ellátók nem látják el megfelelően a feladatukat. Felmerül a kérdés: miért Józsefvárosban kellene ellátni Budapest, s az ország egy részének nehéz sorsú embereit? Igyekszünk ezen változtatni: a konzultáció eredménye alapján a közelmúltban döntöttünk például arról, hogy nem engedjük, hogy bölcsődék, óvodák, iskolák és nevelési intézmények, játszóterek 300 méteres körzetében hajléktalan-ellátó működjön, hiszen ez közegészségügyi, köztisztasági és közbiztonsági szempontokból sem igazán ideális.

A kerületben egyébként példaértékűen működik a hajléktalanságból kiutat mutató LÉLEK-Program, amely a kampányszerű ételosztásnál jóval többet kínál, ilyen és ehhez hasonló programokkal kezelhető a probléma, de továbbra is tartom, minden településnek, kerületnek a saját hajléktalanjait kell ellátni.

A lakhatás problematikájánál maradva: az önkormányzati bérlakások sokaknak kínálnak segítséget. Hány bérlakása van az önkormányzatnak? Egy részük miért áll üresen?

Korábban mintegy 24 000 bérlakása volt a kerületnek, az 1990-es években és a 2000-es évek elején ebből közel 20 000-et eladott a korábbi városvezetés. Így napjainkra kb. 4400 lakás maradt, nyilvánvalóan a rosszabb állapotúak. Jelenleg 3800-ban laknak, a maradék nagy része bontásra ítélt házban van: olyanok, mint egy totálkáros autó, amelyre hiába költünk, használhatatlan marad. Minimális részük krízis-lakás, a LÉLEK-Programhoz biztosított otthonok, közszolgálati lakások (egészségügyben, közigazgatásban dolgozóknak), de vannak olyan lakások is, amelyekre a városrehabilitációs programok kapcsán van szükség. Mert természetesen ezek is folyamatosan zajlanak: a Magdolna Negyed Programban 28 bérház épült újjá, és az idén is 1 milliárd forintot szánunk bérházak korszerűsítésére. A Belügyminisztériumtól kapott 400 millió forintból 60 lakást újítottunk fel, míg a jelenleg zajló Orczy Negyed Program részeként a lakásokban energetikai felújítások zajlanak.

Milyen hírei vannak a jelenleg zajló Orczy Negyed Programról?

A 2022-ig tartó program első fázisában az úgynevezett soft programok – többnyire családoknak szóló rendezvények – zajlanak, amelyek fő helyszíne a Kálvária tér. Elindult a bűnmegelőzési program, amelynek elemeként körzeti megbízotti irodát nyitottunk a Práter utcában, és hamarosan átadunk egyet a Diószegi utcában is.

A környéken több rendőr van jelen, feladatuk az is, hogy az itt élőkkel közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki. Továbbá egy közösségi mosoda is megnyílik a Diószegi utcában.

Ebben a negyedben, de természetesen Józsefváros más részein is, pályázhatnak társasházak felújításra, amelyre az idén 2 milliárd forintot biztosít az önkormányzat. Van még ebből a keretből?

Az idei évi támogatás meghaladja a korábbiakat, ráadásul más kerületekben sehol nincs ilyen magas összegű önkormányzati felújítási pályázat. A lehetőség folyamatos, így természetesen az idén is várjuk a társasházak igényeit, amely akár átfuthat a következő esztendőre is, hiszen – amennyiben én maradok a polgármester – a jövőre is folytatódik ez a lehetőség. 2015–19 között mintegy 7 milliárd forintot fordítottunk házak felújítására, legalább ennyit az itt lakók is hozzátettek, így ez összesen mintegy 15 milliárd forint. Ez egy igen szép összeg, mindenki beleteszi, amit tud: a megújulás közös célunk.

Több járda és útszakasz megújult az idén, hol várható még fejlesztés?

2015-ben egy 23 útszakaszból álló felújítás-sorozatot ígértünk, ez egy kivételével meg is valósult. A Tömő utca rekonstrukciójával még tartozunk, de az is csak azért csúszik, mert ott magasépítési beruházások zajlanak, és csak azok befejeztével érdemes a munkálatokat ott elkezdeni. Minden évben 6-700 millió forintot fordítunk útfelújításra, a járdák rendbetételére külön 100 millió forint áll rendelkezésre, jelenleg is több helyen zajlanak munkálatok.

Többször hangsúlyozta, hogy gyermekbarát város építését tervezi. Ez mit jelent pontosan?

Olyan várost szeretnénk létrehozni, ahol a gyermekek jól érzik magukat. A közbiztonság javítása mellett ezért felújítottuk a kerületi bölcsődéket, óvodákat, az iskolák sportudvarait, illetve ovi-foci pályákat hoztunk létre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve elértük, hogy minden nagycsoportos ingyen járhasson úszni az újonnan felépített uszodába. Egyre bővülnek a kulturális szolgáltatások, így például a kicsik ingyen tekinthetnek meg előadásokat a Turay Ida Színházban, de rendszeresek az egészségügyi szűrések is.

Melyik kerületi fejlesztés az, amelyet leginkább szeretne, hogy minél előbb megvalósuljon?

Nagyon szeretném, ha már a következő ciklusban elkészülhetne a tervezett józsefvárosi strand- és gyógyfürdő. Az egykori józsefvárosi pályaudvar területén két hete el is indultak a kútfúrási munkálatok, amelyre az állam 200 millió forint támogatást biztosított Kocsis Máté országgyűlési képviselő közreműködésének köszönhetően.

Zajlik a választási kampány, az ellenzék Józsefvárosban törvénytelenül kezelhette a választók adatait...

Az elmúlt hónapokban számtalan valótlanságot állított az ellenzék polgármester-jelöltje és csapata rólam és a kerületről is. A HVG-s botrány után ez már nem újdonság. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy a győzelemért a legdurvább csalást is képesek elkövetni. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha ők vezetnék a várost. Szomorú vagyok. Annyit tudok ígérni, hogy a becsapott baloldali józsefvárosiakat is ugyanúgy képviselni fogom, ahogyan egyébként tettem eddig is.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Nedbál Miklós

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben