Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Katolikus Budapest – könyvbemutató

Tarlós István: az egyházi iskolák működtetése rendkívüli felelősség, de remény is

2019. szeptember 14. szombat

Az egyházi fenntartású iskolák működtetése rendkívüli felelősség, de egyben lehetőség és remény is. A felnövekvő generációk vallásos nevelése reményt ad egy erkölcsös, tudás- és tiszteletalapú társadalom újraépítésére – mondta Tarlós István főpolgármester a Katolikus Budapest című könyvsorozat harmadik és negyedik kötetének bemutatóján a Józsefvárosban található Párbeszéd Házában pénteken.

Az egyházifenntartású iskolák működtetése rendkívüli felelősség, de egyben lehetőség ésremény is. A felnövekvő generációk vallásos nevelése reményt ad egy erkölcsös,tudás- és tiszteletalapú társadalom újraépítésére – mondta Tarlós Istvánfőpolgármester a Katolikus Budapest című könyvsorozat harmadik és negyedikkötetének bemutatóján a Józsefvárosban található Párbeszéd Házában pénteken.

Tarlós Istvánkiemelte: a kötetek múltat bemutató fejezetei azt az üzenetet közvetítik a madöntéshozóinak, hogy a katolikus értékrendet közvetítő iskoláknak a jövőben isegyre nagyobb feladata lesz egy egészségesen fejlődő társadalom építésében. Aköteteket tanulmányozva bizton állítható, hogy Budapest most nem lenne a térségvezető fővárosa, ha évezredes történetében nem szerepeltek volna a katolikusértékrendet követő iskolák – jelentette ki a főpolgármester. Mint elmondta, aKatolikus Budapest harmadik, negyedik kötetében az egyházi fenntartású oktatásiintézmények ezeréves történetét dolgozzák fel kivételes pontossággal ésrészletességgel. A szerzők átfogó kutatómunkája nyomán ismét forrásértékűkiadvány készült el.

Mint a megjelentenciklopédiából is jól látszik, a magyar fővárosban a katolikus vallás, akeresztény elvek szerinti oktatás mindig jelen volt és ma is jelen van amindennapokban – tette hozzá. Tarlós István úgy fogalmazott: a rendnélküli világ nagyon nehezen élhető; rend nélkül semmi sem működik; azönuralom, az igazság és a felelősség a szabadság alapfeltétele, ezt az erkölcsibiztonságot adja a vallásos nevelés; a mai világban tudatos és elkötelezettemberekre van szükség. Az egyházi iskolák állandóságot képviselnek a folytonváltozó oktatási rendszerben. Nem egyszerűen tudást adnak, hanem olyanviláglátást, világképet, emberképet, amely határozott erkölcsi alapokonnyugszik – jelentette ki a főpolgármester.

Erdő Péter bíboros,esztergom-budapesti érsek elmondta, a sorozat első két kötetben a város területénekegyházmegyei hovatartozását próbálták végigkísérni az egész történelem során.Ennek kapcsán mutatták be az olvasóknak, hogy körülbelül 330-ban már püspökiszékhely volt Aquincumban. Majd ezt követően végigvették az egyházmegyeiterület és az egyes plébániák történetét.

A harmadik és a negyedik kötet az oktatási, nevelési intézményekkelfoglalkozik, és ezeréves időszakot tekint át. Impozáns tevékenység folyt amúltban, és folyik a jelenben is Budapest területén a katolikus oktatás ésnevelés érdekében – mondta.

Beke Margit, asorozat szerkesztője elmondta, a kötetben megjelenik az oktatási és nevelésiintézmények rendkívüli gazdagsága, mint például a csecsemőgondozás vagy azállam által elítélt kiskorúak nevelése. Kitért arra is, hogy a „katolikusnevelésben” nem csupán jó keresztényeket akartak az egyháznak adni, hanem jópolgárokat is.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben