Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Emlékkoncert a „régi ház körül”

Szenes Iván örökzöldjei, sztárfellépők előadásában

2019. szeptember 16. hétfő

Immár kilencedik alkalommal csendültek fel az örökzöld Szenes-slágerek a legendás szerző nevét viselő téren szeptember 15-én, a hazai könnyűzenei élet népszerű előadóinak tolmácsolásában. A hagyományokat követve a koncert részeként – a közel tízezer fős közönség előtt – átadták a Szenes Iván Művészeti díjakat is. A rendezvényen köszöntőt mondott Sára Botond, Józsefváros polgármestere, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is.

A rendezvényt ezúttal még különlegesebbé tette, hogy Szenes Iván idén lenne 95 éves. Az emlékkoncert a legendás dalszerző és színdarabíró teljes életútjából ízelítőt nyújtott a közönségnek.

A színpadra lépve, ahol ezúttal is több generáció képviseltette magát, a népszerű énekesek – köztük Kocsis Tibor, Opitz Barbi, Korda György, Balázs Klári, Koós Réka és Zalatnay Cini, Nyári Károly és lányai, illetve az Apostol együttes – valamint színművészek – Balázs Péter, Bodrogi Gyula, Voith Ági, Nemcsák Károly és Ivancsics Ilona repítették el a közönséget a hol lírai, hol vidám Szenes-slágerek világába.

 

Mint arra a szerző lánya, az est házigazdája, Szenes Andrea emlékeztette a jelenlévőket, édesapja nemcsak dalszövegeket és színműveket írt, de öt éven keresztül volt az Országos Cirkusz Vállalat vezetője. Életének erre az időszakára emlékezve a Fővárosi Nagycirkusz zenészei, énekesei és artistái kápráztatták el a közönséget bámulatos produkciókkal.

 

Sára Botond polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy már a kilencedik éve rendezik meg a Szenes Iván koncertet. Ez idő alatt a kerület is sokat változott: biztonságosabbá, és Budapest legdinamikusabban fejlődő kerületévé vált. „Elhatároztuk, hogy egy olyan városrészt építünk, amely gyerekbarát, és ahol a jövő generáció még biztonságosabb és rendezettebb körülmények között nőhet fel” – emelte ki Sára Botond. A polgármester arról is beszélt, hogy Szenes Iván kiváló családapa volt, akinek remek kapcsolata volt a lányával, és ő az a dalszerző, akinek dalait a mai gyerekek is dúdolják­­.

 

Fekete Péter köszöntőjében kiemelte, mennyire jó Józsefvárosba jönni. „Már a Víg utcánál megállított egy tábla: itt született Pege Aladár. A Kálvária tér felé haladva láttam, hogy a Turay Ida Színház milyen fantasztikus kulturális programmal gazdagítja a kerületet.

Itt szinte minden házhoz kötődik valamilyen kulturális érték: Magyarország művészeinek színe-java vagy itt született, vagy itt él és alkot” ­­– hangsúlyozta az államtitkár, aki egy szimbolikus alapkőletétel keretében bejelentette azt is, hogy a több ezernyi emléktárgyakból, melyeket Szenes Andrea megőrzött az utókor számára, hamarosan megnyílik a Szenes Slágermúzeum is, amely Szenes Andorhoz és Szenes Ivánhoz kötődő emlékeket tár majd a közönség elé.

 

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy milyen gazdag hagyatéka van Szenes Ivánnak a költészet, a színház és a zene terén, és milyen sokat köszönhet neki a magyar nyelv is. „Az, hogy ezt a közel kétezer slágert magyar nyelven dúdolhatjuk, sokat hozzátesz a magyarságunkhoz, és ahhoz, hogy elmondhassuk: köszönjük, hogy magyarnak születtünk” – mondta a főpolgármester-helyettes.

A hagyományokat követve a koncert keretében átadták a Szenes Iván Művészeti díjakat is, mellyel idén Balázs Klárit, Balázs Pétert és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt jutalmazták, a legjobb női előadónak járó Kornay-Szenes Iván díjat pedig ezúttal Koós Réka vehette át.

 

Az est során jól ismert örökzöldek csendültek fel, köztük a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Vuk című mese főcímdala, a Hosszú az a nap, az Úgy szeretném meghálálni, a Lazítani, a Jamaikai trombitás és a Kiöregedett vadászkutya. Elhangzott a Szervusz, Szenes Iván tér című, immár Fonogram-díjas dal is, melynek szövegét Szenes Andrea írta, a szünetekben pedig a műsorvezető és a fellépő művészek együtt idézték fel a szerzőhöz kötődő kedves történeteket, emlékeket.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben