Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A prevenciós szűrés életet menthet

Az ősz első szűrőszombatja a Szent Kozmában

2019. szeptember 16. hétfő

Szűrőszombatot tartottak szeptember 14-én a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban. A szűrések célja, hogy felfedezzék a rejtett, tünetmentes betegségeket, ezáltal időben elkezdődhessenek a megfelelő gyógykezelések. Az ingyenes programon, amelyet a Józsefvárosi Önkormányzat támogatott, összesen 17 féle szűrésre jelentkezhettek kerületünk lakói, ugyanakkor lehetőség nyílt a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) munkatársainak tanácsait is meghallgatni. Mindeközben a szülőkkel érkező gyermekeket izgalmas játékokkal szórakoztatták. A rendezvényen jelen volt Zentai Oszkár, a JÁSZER elnöke is.

Egészségünk megóvása érdekében tett legfontosabb lépések egyike az egészséges életmód gyakorlása, míg a másik a prevenciós szűréseken való aktív részvétel. Józsefváros önkormányzata elkötelezett az itt élők egészségbiztonsága mellett, ezért nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre: tíz éve havi rendszerességgel tartanak szűrőszombatokat a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban. A program azzal a céllal jött létre, hogy a leggyakrabban előforduló népbetegségek megelőzésében és korai diagnosztizálásában a helyi lakosok segítséget kapjanak. Ezeken az alkalmakon rendelési időn kívül, ingyenes vizsgálatokon vehet részt a lakosság, ahol olyan többletszolgáltatásokhoz jut, amelyekre a hétköznapokban nem mindig van mód.

A szeptember 14-i szűrőszombatot nagy érdeklődés övezte: fiatalok, idősek egyaránt ellátogattak a programra, ahol többek között légzésfunkció, demencia-, gerincbetegség, valamint diabetológiai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, ortopédiai, bőrgyógyászati vizsgálatokon vehettek részt a megjelentek. De lehetőség volt akár méhnyakrákszűrésre, a csontsűrűség mérésére, illetve addiktológiai teszt kitöltésére is.

A józsefvárosi áldozatsegítők „Mit tehetünk, hogy ne váljunk áldozattá?” témában igyekeztek tanácsokkal segíteni főképp az idősebb korosztályt, valamint megelőző technikákat is bemutattak. Zentai Oszkár lapunknak kiemelte: a JÁSZER és a Szent Kozma Egészségügy Központ között nagyon jó az együttműködés, amire természetesen szükség is van, hiszen előfordulhatnak személyi sérüléssel járó bűncselekmények is, illetve az egészségügyi központ pszichológusai a lelki segítségnyújtásban is részt tudnak venni, ha egy áldozatot trauma ér.

A vizsgálatok ideje alatt a szülőket kísérő gyermekek számára is biztosítottak elfoglaltságot: volt arcfestés, buborékvarázs, ugrálóvár, kézműves foglalkozások.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben