Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Egy kép többet mond ezer szónál”

Sajtófotó kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2019. szeptember 19. csütörtök

A világszerte több mint 100 városban bemutatott, gyakran megrázó vagy felemelő pályaműveket bemutató World Press Photo vándorkiállítás hazánkban idén szeptember 19. és október 23. között látható, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A sajtófotó válogatást idén két kísérő kiállítás egészíti ki: a „Digital Storytelling” verseny díjazottjai mellett a fiatalon nemzetközi elismertséget kivívó Borsi Flóra képeit is megtekinthetik a látogatók.

Az évente megrendezett vándorkiállításra – melyet világszerte évről évre több milliónyian tekintenek meg ­– idén 129 országból, 4738 fotográfus 78 801 fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri, amely végül 25 ország 43 fotóriporterét díjazta.

 

A megnyitó ünnepségen Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: a kiállított képeken keresztül a földi élet végtelen gazdagsága és szépsége nyilvánul meg, ugyanakkor emlékeztetnek minket a globális, nemzeti és személyes felelősségre is, amivel a bolygónak, a szegényeknek, a menekülteknek, az üldözöttnek, a szükséget szenvedőknek tartozunk.

 

René van Hell, a Holland Királyság budapesti nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás képei nehéz kérdéseket tesznek fel, és alkalmat teremtenek arra, hogy elgondolkodjunk a sajtó szabadságán.

 

Az elismert fotográfusok között idén magyar alkotót is találunk: Máté Bence másodszor nyert díjat „Természet” kategóriában az étkezési célból levágott lábú békák haláltusáját megörökítő, Túlélési ösztön című képével.

 

A kiállítás főszervezője, Révész Tamás, fotóriporter és fotóművész a kiállítást megnyitó sajtótájékoztatón elmondta: az idén díjazott felvételek nagyon erősek a történetmesélésben, és kiemelten foglalkoznak a női ügyekkel, illetve a migrációval is. Sophie Boshouwers, a World Press Photo Alapítvány kurátora pedig arra emlékeztetett: minden évben több mint 100 városban rendezik meg a World Press Photo kiállítást, ezek közül az amszterdami után a budapesti a leglátogatottabb tárlat, a tavalyi kiállításra 45 ezren voltak kíváncsiak fővárosunkban.

 

A World Press Photo kiállítás október 23-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 

Fotó: MTI

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben