Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szakmai tanácskozás a H13-ban

Áldozatvédelem: fókuszban a digitális veszélyek

2019. szeptember 19. csütörtök

A Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) az idei évben az áldozattá vált családok segítését helyezte a középpontba. A szeptember 19-én megtartott szakmai tanácskozáson érdekes és hasznos előadások hangzottak el a családok digitális eszközhasználatáról és az internet veszélyeiről. Sára Botond Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: a kerületi konzultációban résztvevők szerint az önkormányzatnak szerepet kell vállalnia a gyerekek internetes zaklatása elleni harcban, ezért fel kell készíteni a szülőket és a pedagógusokat ezekre a veszélyekre, el kell juttatni hozzájuk a szakmai tapasztalatokat.

A polgármester kiemelte: ma olyan kihívásokkal küzdünk – például a digitális térben –, amelyek a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokra, az idősekre, gyerekekre van a legnagyobb veszéllyel, ezért a legfontosabb feladatunk a megelőzés, valamint az áldozattá vált személyek segítése. A Horánszky utcai H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban megjelenteknek elmondta: a kormányhivatal, az önkormányzat, és a BRFK együttműködésében létrejött JÁSZER abban nyújt segítséget, hogy ezekre a kihívásokra azonnali válaszokat tudjunk adni. 

Fejlődés rend, biztonság

Sára Botond emlékeztett: az önkormányzat a fejlődés, a rend és a biztonság jelszavakat tűzte zászlajára. Tíz évvel ezelőtt kerületünk a drogról, hajléktalanokról, prostitúcióról volt ismert, ahonnan – a rossz közbiztonság miatt – a legtöbben el akartak költözni. Ma már tízből hét ember épp az ellenkezőjét mondja, mint korábban, az elmúlt közel tíz évben a rendőrség és az önkormányzat együttműködésének eredményeképpen a regisztrált bűncselekmények száma a felére esett vissza, a kiemelt bűncselekmények száma a 2/3-ával csökkent, de van még tennivaló. 

Felkészíteni a szülőket és pedagógusokat a veszélyre

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat által indított kerületi konzultációban – amelyben 12 ezren vettek részt – rákérdeztek arra is, hogy vállaljon-e szerepet az önkormányzat az internetes zaklatás elleni küzdelemben, amire 95 százalék igennel válaszolt. „Ezzel a kérdéskör feladattá vált számunkra. Fel kell készítenünk a szülőket és pedagógusokat ezekre a veszélyekre, el kell juttatnunk hozzájuk a szakmai tapasztalatokat. Ez a jövő kihívása, ennek előkészítésére gyűltünk most össze” – fogalmazott Sára Botond.

Cél, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban legyenek

Mint azt Sára Botond elmondta: az a tapasztalat, hogy a gyermekek sokszor már jobban kezelik az okostelefonokat, mint szüleik. A fiatalok körében egyre nagyobb probléma az internetes zaklatás, mivel egyesek bátrabbak az online térben, és nem mindig gondolják végig a következményeket. „Ezzel a problémakörrel foglalkozni kell. Egy olyan várost szeretnénk építeni, a fejlődés, biztonság, rend irányvonal megtartásával, ami a jövőről, a gyerekekről szól. Ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat, ott a szülők, nagyszülők is biztonságban érzik magukat, élhető városnak élik meg lakhelyüket” – összegezte Sára Botond.

Prevenció és áldozatsegítés

Zentai Oszkár, a JÁSZER elnöke arról beszélt, hogy felgyorsult a világ, hiszen ma már a bölcsődéskorú gyerekek egy része is használ digitális eszközöket. „Lépést kell tartanunk a fejlődéssel: a gyermekeknek válaszokat és értékrendbeli útmutatást kell adnunk” – fogalmazott a JÁSZER elnöke. Hozzátette: ezekre szeretnék felhívni a figyelmet. Meg szeretnék előzni az ebből fakadó bűncselekményeket és segítséget szeretnének nyújtani azoknak, akik ilyen bűncselekmények áldozataivá válnak.    

Szakmai előadások az áldozatvédelemről

A Biztos Kezdet Gyermekházról, mint családmegtartó szolgáltatásról Vargáné Pozderka Terézia gyermekvédelmi tanácsadó tartott előadást. A szakember elmondta, az intézmény jelzőrendszeri tag, ezért bármilyen probléma esetében azonnal szakemberhez tudják irányítani a családot.

A Karácsony Sándor Közalapítványról Szabóné Fónagy Erzsébet, a kuratórium elnöke beszélt. Mint mondta, fő feladatuk a családok, intézmények segítése pályázatok útján, így oktatási-nevelési támogatásokat, fejlesztőeszközök beszerzését is támogatják.  

Keskeny Tamás őrnagy az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet. A BRFK Bűnmegelőzési Osztály munkatársa szerint a legfontosabb, hogy az áldozat merjen segítséget kérni, továbbá mentse a bizonyítékokat, például a zaklató leveleket.  

A bölcsődéskorú gyermekek digitális eszközhasználatáról szóló kutatás eredményeit Koscsóné Kolkopf Judit mutatta be. A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője rávilágított: már ilyen fiatal korban is sokszor felügyelet nélkül használják a gyerekek a digitális eszközöket. Fontos, hogy ebben a témában is legyenek szakmai tanulmányok, kollégáival ezen dolgoznak. 

Oláh Paulon László alezredes drogprevenciós előadást tartott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője kiemelte: a BRFK új, „A SZER, ami megváltoztat” elnevezésű drogprevenciós programja három pillérre épül: a szülőknek, a gyerekeknek és a pedagógusoknak nyújt segítséget. Első körben a szülők tájékoztatását kezdték meg.

Kaiser József, a józsefvárosi polgárőrök vezetője köszönetet mondott a JÁSZER tagjainak, hogy ilyen nagyszerű szakmai napot hoztak létre. Mint mondta: együtt kell élnünk a digitális eszközökkel, ugyanakkor ezek tudatosabb kezelésére hívta fel a figyelmet. 

A szakmai előadásokat követően a résztvevők a tudatos és biztonságos internethasználat témában kiscsoportos foglalkozást tartottak, amelynek célja a digitális ismeretek fejlesztése, bővítése volt. A foglakozást tematikus kisfilmek színesítették.   

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben