Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kiemelt akciókat indít az önkormányzat és a rendőrség

Összefogással a biztonságosabb Józsefvárosért

2019. szeptember 20. péntek

A köztisztaság és közbiztonság témakörében indított lakossági konzultáció eredményei alapján egyértelmű, hogy a józsefvárosiak még nagyobb rendet és biztonságot szeretnének. A mintegy 12 ezer válaszadó szerint Józsefváros Budapest meghatározó kerületévé vált, ugyanakkor világossá tették a kerületi fejlesztések irányát is. A konzultáció résztvevői egyetértettek abban is, hogy az önkormányzat és a rendőrség folytasson kiemelt közbiztonsági akciókat, valamint fokozottabb figyelem irányuljon azokra a külföldiekre is, akik zavarják az itt lakók nyugalmát. Az önkormányzat a javaslatok alapján már meg is tette az újabb lépéseket.

Tízből kilenc válaszadó szerint Józsefváros Budapest egyik legdinamikusan fejlődő kerületévé vált, aminek kapcsán Sára Botond emlékeztetett, hogy nem volt ez mindig így. Tíz évvel ezelőtt a legtöbben el akartak költözni a kerületből, az elmúlt egy évben viszont ötezren választották új otthonuknak Józsefvárost.

Ehhez hozzájárult az is, hogy megújították a közintézményeket, a köztereket, óvodákat és bölcsődéket, és a folyamatos intézkedések eredményeként jelentősen javult a közbiztonság. Azonban van még tennivaló: a még szebb és rendezettebb Józsefváros érdekében további döntések szükségesek. 

Kiemelt közbiztonsági akciók öt területen

A válaszadók 95 százaléka egyetértett abban, hogy az önkormányzat közterület-felügyeleti ügyosztálya és a rendőrség kiemelt akciókat folytasson öt területen: kábítószerrel kapcsolatos problémák, illegális hulladéklerakás, hajléktalanságból eredő közterületi problémák, éjszakai hangoskodás és közterületi alkoholfogyasztás. A kiemelt közbiztonsági akciók szeptembertől meg is kezdődnek.

Határozottabb fellépés a lakosok nyugalma érdekében

A válaszokból az is kiderült, hogy kiemelten kell kezelni azokat a külföldiek – például italozó, hangoskodó vendégmunkások, legénybúcsúra érkezők – által elkövetett cselekményeket, amelyek zavarják a lakosok nyugalmát. Erre a válaszadók 88 százaléka kéri az önkormányzatot. „Azért emeltük ki ezek körét, mert ma már a legtöbb panasz nem a józsefvárosiak ellen érkezik. A szabályok pedig arra is vonatkoznak, aki külföldiként legálisan érkezik az országba” – hangsúlyozta a polgármester. 

Tájékoztatóprogramok az internetes zaklatás ellen

A konzultáción résztvevők 95 százaléka támogatja azt is, hogy kiemelt hangsúlyt fektessenek a szülők tájékoztatására a gyerekek internetes zaklatása elleni védelem érdekében.

Sára Botond arról tájékoztatott, hogy a budapesti rendőr-főkapitánysággal közösen egy programot hoznak létre arra, hogyan tudják a szülőket és a gyerekeket megfelelően felkészíteni az ilyen veszélyek elleni védelemre. Emellett az áldozatvédelmi program segítségével is nagyobb hangsúlyt fektetnek a területre.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben