Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Előadások, séta és édes csemegék

Fügenap az Füvészkertben

2019. szeptember 20. péntek

Ötödik alkalommal tartottak Fügenapot az ELTE Füvészkertben, Horvátország magyarországi nagykövetségének fővédnökségével. Az egésznapos programsorozat résztvevői a fügetermesztéssel kapcsolatos előadásokat hallhattak, fügét és belőle készült finomságokat kóstolhattak, sőt a botanikus kert vezetője, Orlóci László vezetésével a fügeligetben is tehettek egy kellemes sétát. A rendezvényen jelen volt Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

A megnyitó ünnepségen Orlóci László köszöntötte a megjelenteket, akitől többek között azt is megtudhattuk, hogy a néhány éve már a füge is felkerült a hazánkban termeszthető gyümölcsök listájára.

 

Mladen Andrlić, Horvátország magyarországi nagykövete beszédében örömét fejezte ki, amiért évente egyszer ebben a gyönyörű kertben kerülhet megrendezésre a náluk oly régi hagyományokkal bíró gyümölcs ünnepe, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt lehetővé tették.

 

A rendezvényen a Füvészkertben termett fügék, illetve a belőlük készült finomságok – levendulás, rozmaringos, bazsalikomos fügelekvárok – mellett Horvátországból, Dalmáciából érkezett csemegéket is kóstolhattak a vendégek. Sandra Babac és férje, Alen Damjanic, akik Zadar térségéből érkeztek – a fügéből készült italok és édességek, illetve más horvát csemegék mellett két fügepalántát is hoztak magukkal, melyet át is nyújtottak Orlóci Lászlónak.

 

Sántha Péterné a rendezvény kapcsán lapunknak elmondta, Józsefváros önkormányzata büszke a Füvészkertre, és azokra a változatos, tartalmas programokra, amelyekkel rendszeresen megörvendeztetik a látogatókat – ezzel gazdagítva a kerület jó hírét is.

Az alpolgármester hozzátette, örömmel fogadnak minden olyan programot, amely egy-egy nemzet hagyományainak megismeréséhez járul hozzá.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben