Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sétálj velünk, Józsefvárosban is!

Autómentes nap a fenntartható városi közlekedésért

2019. szeptember 21. szombat

Az Európai Mobilitási Hét programsorozatba ismét bekapcsolódó Józsefváros önkormányzata szeptember 20-án Autómentes napot szervezett a Tavaszmező utcában. A helyszínen freestyle kerékpáros bemutatót tekinthettek meg az odalátogatók, ugyanakkor lehetőség nyílt az elektromos közlekedés új formáinak megismerésére és kipróbálására egyaránt. „Belvárosi kerületként, autóforgalommal erősen terhelt városrész a miénk, ezért az önkormányzat minden olyan kezdeményezéshez csatlakozik, ami életminőségünk javítására ösztönöz, ezért tartjuk fontosnak ezt az eseményt is” – emelte ki lapunknak Sára Botond polgármester.

Idén szeptember 16. és 22. között, immáron tizennyolcadik alkalommal került sor az Európai Mobilitási Hét megrendezésére. A program célja, hogy hangsúlyozzák, és egyúttal népszerűsítsék a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést, köztük a fosszilis energiahordozóval működő gépjárművek elektromos meghajtással való kiváltását. Ugyanakkor az ez évi „Sétálj velünk!” szlogennel arra is buzdítanak, vegyük észre, hogy ha legalább egy-egy napra otthon hagyjuk az autót, helyette rollerra, biciklire pattanunk, vagy épp gyalogosan közlekedünk, azzal nemcsak a környezetünket kíméljük, hanem a mozgással az egészségünket is támogatjuk.

Sára Botond lapunknak elmondta, hogy a fenntartható fejlődésre egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A polgármester emlékeztetett, az önkormányzat számos intézkedést tett már korábban is a környezettudatos közlekedés érdekében, így kerékpártárolókat helyezett ki, támogatta a főváros által létrehozott Mol Bubi programot, illetve csatlakozott a Kerékpáros Charta-hoz, valamint évről-évre megrendezik az Autómentes napot a kerületben.

A korábbiakhoz hasonlóan, ebben az évben is a Tavaszmező és Szűz utca kereszteződésében, az Óbudai Egyetem előtti téren várták az Autómentes nap színes programjaival Józsefváros lakóit. A rendezvény hagyományos módon freestyle kerékpáros bemutatóval kezdődött, azonban aki nem érkezett meg pontosan a kezdésre, annak se kellet elkeserednie, mert a HegeShow sztárjai a délután folyamán további két műsorszámmal is igyekeztek ámulatba ejteni a közönséget. Mindeközben az extrém sport kedvelői hatalmas piros zorb labdákban gurulhattak tova és vissza.

A kevésbé bátrabbak elektromos rollerra vagy segwayre szállhattak az e-mobilitás sátornál, ahol egy elektromos autó is ki volt állítva. A zöldrendszámos példány mustrája közben azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy az elektromos autó a XIX. század közepén jelent meg, és 1900-ig a leggyorsabb földi közlekedési eszköznek számítottak, ám későbbi, robbanó motoros társai lekörözték a fejlődésben. Az első modern kori teljesen elektromos meghajtással működő autók 2010 óta hódítanak a piacon környezetbarát mivoltuk miatt, fejlesztésük folyamatos, így ringbe szálltak hajdani elsőségükért.

A programban ismét aktívan részt vállaló kerületi rendőrkapitányság munkatársai által felállított ideiglenes KRESZ-pályán ügyeskedhettek kicsik és nagyok két vagy akár négy keréken is. Ugyanakkor az egyenruhások standjánál az óvodások játékos formába ismerkedhettek meg a helyes közlekedés szabályaival, a KRESZ-kvízt hibátlanul kitöltőket pedig ajándékkal is jutalmazták a szervezők. Lehetőség volt az újraélesztés és a mesterséges lélegeztetés technikájánák elsajátítására is.

A lakosok a rendezvény keretei között megismerkedhettek a #TUDATOSJOZSEFVAROS elnevezésű programmal is, amit kerületünk önkormányzata azért indított, hogy választ adjon a klímaváltozás negatív hatásaira helyi szinten.

A helyszínre biciklin érkező Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke elmondta, hogy az Autómentes nap jó alkalom arra, hogy kiemeljék az alternatív közlekedési eszközök jelentőségét. Hozzátette: nagyon fontos, hogy már a gyerekek is találkozzanak és megismerkedhessenek a különböző környezettudatos közlekedési módokkal, hogy a későbbiekben ezt be tudják illeszteni a hétköznapokba.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben