Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Folytatódik az Otthon melege program

Újabb 2 milliárd forint energetikai korszerűsítésre

2019. szeptember 24. kedd

Új kiírással folytatódik az Otthon melege program. A támogatás a társasházi távfűtéses lakások fűtési rendszereinek szabályozhatóságát szolgálja majd, valamint radiátorcserét – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára. A keretösszeg 2 milliárd forint, a programba szeptember 24-től lehet pályázni.

A pályázat azért kiemelten fontos, mert Magyarországon még mindig van nagyjából 200 ezer olyan lakás, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható – tájékoztatott Schanda Tamás. A támogatás a társasházi távfűtéses lakások fűtési rendszereinek szabályozhatóságát szolgálja majd, valamint radiátorcserét, így a jelenlegi kiírásra a távfűtéssel ellátott lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot. A keretösszeg 2 milliárd forint.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható költségek 10 és 50 százaléka között lehet, lakásonként maximum 350 ezer, pályázatonként maximum 75 millió forint értékben. Schanda Tamás kiemelte: a program vissza nem térítendő támogatással ösztönzi a háztartások energetikai korszerűsítését, hozzájárul a családok rezsiterheinek csökkentéséhez.

Az Otthon melege program keretein belül az elmúlt öt évben a magyar családok korszerűbbre cserélhették háztartási gépeiket, kazánjaikat, lakásuk vagy házuk nyílászáróit, és jutott forrás a társasházak szigetelésére is. A fejlesztésekkel évente 300 millió kilowattóra lakossági energiamegtakarítást értek el, ez pedig 100 ezer háztartás éves elektromosenergia-fogyasztásának felel meg – ismertette az államtitkár. Kiemelte: a program évi több mint 10 milliárd forint rezsicsökkentést jelentett a lakosságnak. A program sikerét az is jól mutatja, hogy a szaktárcának rendszeresen meg kellett emelni a rendelkezésre álló pályázati keretet. A pályázat NFSI honlapján érhető el, a pályázatok menüpont alatt.

A 2014-ben indult programban csaknem 310 ezer háztartásban valósítottak meg energetikai korszerűsítést, amelyek összértéke elérte a 70 milliárd forintot. Ebből 36 milliárd forint a kormány által nyújtott vissza nem térítendő támogatás volt.

Fotó: Józsefváros újság/archív

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben