Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Józsefváros országgyűlési képviselőjével

Kocsis Máté: Azt teszem, ami egy képviselő dolga, Józsefvárosért lobbizom

2019. szeptember 26. csütörtök

A józsefvárosi fejlesztésekről, közbiztonsági intézkedésekről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk Kocsis Mátéval, kerületünk országgyűlési képviselőjével.

Csaknem két év előkészítés után úgy tűnik, Józsefváros feliratkozhat a termálfürdő-térképre, és számos más fejlesztésre is szerzett állami támogatást. A saját feje után megy, vagy az önkormányzat kéréseit teljesíti?

Azt teszem, ami egy képviselő dolga: mindenfelé lobbizom a józsefvárosi ügyekért. Sára Botond polgármester az itt élők kérései, a konzultáció és a fejlesztési terv alapján kért a kerület számára jónéhány dolgot a kormánytól és tőlem, ezeket teljesítjük. Ide tartozik sok minden: például törvénymódosítások az éjjeli zajongás csökkentéséért, a drog elleni hatékony fellépésért vagy a gyermekek védelme érdekében.

Magyarország 2020-as költségvetésébe másfél millárd forint plusz támogatást sikerült belealkudni Józsefváros számára, amiket fontos ügyekre költhetnek majd el. A fürdő és szabadidőpark előkészületi munkái is ide kerültek. 

 

Mik vannak még a listán?

Százmillió forint jut a közbiztonság további erősítésére, amit szintén a konzultáció alapján határozott meg a polgármester. Ez a feladat folyamatos kihívást jelent, és összefügg a köztisztaság, a közterületi hajléktalanság és a drog kérdésével is. Ezekre az önkormányzat is évről-évre többet költ, sokat javult a helyzet, de rengeteg még a teendő.

Ezért minden erőt koncentrálunk, az állam is kiveszi ebből a részét. Sára Botonddal közösen elértük, hogy az ország büdzséjéből újabb 200 millió jusson a bölcsődékre és óvodákra, további 620 millió forint pedig az önkormányzati bérlakások megújítására, és belevágunk egy új szociális szolgáltató és gyermekjóléti központ építésébe is. Közben a közterületeken is folytatódik majd az építkezés: felgyorsul a Csarnok negyed program és teljessé válik a Horváth Mihály tér megújítása. 

 

Az ellenzék kevesli a fejlesztéseket, illetve máshova koncentrálná a pénzt. Mi a véleménye?

Az a dolguk, hogy ezt mondják, de szerintem ez nem vehető komolyan. Az ellenzék ígéretei a kampány miatt túlzóak, olykor demagógok, nem pedig egy megkezdett fejlesztési terv átgondolt lépései. Arra pedig itt szükséges kitérnem, hogy a baloldal, amikor hatalmon volt a kerületben, kudarcot vallott azokon a területeken, amikre most javaslatai vannak. Néhány dolgot mondanék: 11 milliárdos adósságot hagytak maguk után, ma ez a szám nulla. Közterületi vagy intézményi felújítást gyakorlatilag nem végeztek, társasházakra nem költöttek, eladták a lakásállomány 73 százalékát. Állami támogatást pedig még a saját kormányuktól se nagyon tudtak keríteni. Lepusztult és kifosztott volt a kerület, elég csak visszaemlékezni az akkori időkre, milyen híre volt a Nyóckernek. Megmosolyogtató, hogy most ugyanaz a csapat megint leígéri a csillagokat az égről.

 

Azért a mostani helyi ellenzék már nem ugyanaz a csapat...

A kirakatemberek részben újak, de nézzen a hátuk mögé. A mostani programjukat például a régi MSZP elnök, ma éppen álcivil Molnár György írja, akit maguk közt is csak „mosolygós gyilkosnak” hívnak. Ő volt régen a pénzekkel és a vagyonnal foglalkozó bizottság fontos embere, ő asszisztált az ingatlanozásokhoz, és ahhoz is, hogy a pártok emberei mandátumarányosan lakásokat kapjanak. Mi számoltuk fel 2010 után azt a rendszert Sára Botonddal. Erre fel most ismét beleírták a programjukba, hogy valami ingatlanügynökséget akarnának létrehozni. Szóval a boltba is nézzen be, ne csak a kirakatba, mert abban mindig mást állítanak ki.

 

Térjünk vissza a fejlesztésekhez. Egy bejegyzésében azt írta, hogy Sára Botond fiókja tele van tervekkel. Lehet tudni, hogy mik ezek? Lesznek Józsefvárost érintő további javaslatok is a rövidesen kezdődő parlamenti ülésszakban?

A kerületi konzultációban olyan igényeket fogalmaztak meg a józsefvárosiak, amelyekre reagálni kell. Ennek alapján például Sára Botond kérésére már benyújtottam az Országgyűlésnek azt a javaslatot, amely az önkormányzat döntésétől teszi függővé, engedik-e, hogy este 10 és reggel 6 óra között szeszesitalt áruljanak a helyi dohányboltokban. A kerületiek szerint ez problémákat okoz, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül 12000 ember véleményét. A konzultációból és a polgármester hosszútávú fejlesztési elképzeléseiből még számos teendő fakad, ezeket a választás és az új képviselő-testület megalakulása után véglegesítjük.

 

Ha nem Sára Botond lenne a következő polgármester, akkor is véglegesítenék ezeket? 

Sára Botond a közvélemény-kutatások szerint toronymagasan vezet, és az emberek közel 70 százaléka pártállástól függetlenül azt gondolja, hogy ő fog nyerni. Az sem titok, hogy támogatom, mert sokat dolgoztunk együtt, és tudom, hogy lelkiismeretes, szorgalmas és jó ember. Világos elképzelései vannak, és mindig Józsefváros érdekeiért küzd. De a kerület országgyűlési képviselőjeként nem pusztán innen nézem a dolgot. Az ellenzéki jelöltek mást akarnak, mindig is ellenezték az említett elképzeléseket. Más célokra fordítanák a támogatásokat is. Ez önmagában persze egyáltalán nem baj, de azt meglehetősen furcsállom, hogy ezt úgy tervezik megvalósítani, hogy már most elzártak minden utat az esetleges együttműködés előtt. A kampányuk a vagdalkozástól, a hamis híresztelésektől és a következő évekre ígért viszálytól hangos.

Az önkormányzati munka viszont a városról, az itt élőkről szól, nem a kormánnyal vagy akár a megválasztott országgyűlési képviselővel szembeni háborúról. Aki mégis arra használja, butaságot csinál. Aki így áll hozzá már az elején, az komolytalan és alkalmatlan. Tehát amikor Józsefváros következő vezetéséről kérdez, elsősorban az szerepel a megfontolásaim között, hogy a kerület érdekei szempontjából mi az előnyös. Háromszor választottak meg a józsefvárosiak polgármesternek, ezért nyugodt szívvel mondhatom, hogy akkor tudtunk mindig jó eredményeket elérni, amikor egy irányba húztunk. Meggyőződésem, hogy ez a jövőben is fontos lesz, ezért olyan városvezetésre van szükség, amelyik erre képes és alkalmas. Végső soron tehát Józsefvárosnak drukkolok, hogy ilyen emberek vezessék.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben