Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új emléktáblát avattak az Alföldi utcában

Kerületünkben működött a népszerű Mocznik konzervgyár

2019. szeptember 27. péntek

Az Alföldi utca 10. szám alatti épület falán az – egykori gyáralapító leszármazottainak kezdeményezésére, a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával – immár tábla is őrzi az egykor Európa-szerte ismert Mocznik mustár-, konzerv és borecetgyár emlékét. A szeptember 26-ai ünnepélyes avatáson az alapító, Mocznik Lajos leszármazottainak megemlékező beszédei mellett köszöntőt mondott Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

Sántha Péterné kiemelte: „ahogy a felmenőinkre emlékezünk, olyan a jelenünk, olyan a lelkivilágunk, és úgy fogjuk a jövőt tovább építeni. Éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy a család kezdeményezésére egy új emléktáblával gazdagodott a kerület, amely mind építészeti alkotásokban, mind kiemelkedő emberekben rendkívül gazdag” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az ünnepségen a gyáralapító dédunokája és szépunokája tartottak megemlékező beszédet, melyből a jelenlévők többek között azt is megtudhatták, hogy Mocznik Lajos feleségével, Galád Máriával 1869-ben alapított mustárgyárat Budapesten, mely később világhírre tett szert: többek között az 1878-as párizsi világkiállításon is sikeresen szerepelt. Az egyre nagyobb forgalom arra ösztönözte az alapítókat, hogy szélesítsék választékukat, ehhez nagyobb épületre volt szükségük. Ekkor vásárolták meg az Alföldi utcában lévő telket, amelyen felépítették a Mocznik mustár-, konzerv- és borecetgyárat. Az épület átadására 1887-ben került sor.

A gyárat később az alapító fia, ifj. Mocznik Lajos vezette, aki kiválóan értett a vegyészethez és a kereskedelemhez is. Az eredetileg orvosi pályára készülő ifjú továbbfejlesztette a rábízott gyárat, melynek termékpalettáján – a különböző mustárok és savanyúságok mellett – ekkor már megtalálható volt többek között a fűszerezett paradicsommártás, a bor- és a salátaecet, a lecsó, sőt a ribiszke lekvár is. Ifj. Mocznik Lajos tragikus halála után a gyárat felesége, Hlavay Irma és négy lányuk vezette tovább. A gazdasági világválság és a II. világháború után a gyár újra talpra állt, de 1949-ben az államosítás során mindent elvettek a családtól.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben