Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Szer, ami megváltoztat

Új drogprevenciós programot dolgozott ki a BRFK

2019. szeptember 27. péntek

Új drogprevenciós programot indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság, amellyel a 2019-2020-as tanévben szeretnének elérni minél több gyereket, szülőt és pedagógust. A program első elemében egy rövid, de annál lényegretörőbb prezentációt állítottak össze a szülők számára, amelyben egy elismert szakember, egy népszerű színész, és egy szerhasználó is megszólal. A rendőrök drogprevenciós előadásaival a szülői értekezleteken találkozhatnak az édesanyák és édesapák.

A prezentáció – amellett, hogy felhívja a figyelmet a drog veszélyeire – rávilágít arra: hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mi gyermekeink nem kerülhetnek kapcsolatba a droggal, ez csak távoli helyeken, másokkal történhet meg. Erre egy, a prezentációban megszólaló – jó neveltetést kapott – lány rá is cáfol. Mint a történetéből kiderült, a rossz társaságba keveredett lány nemcsak fogyasztó, hanem terjesztő is lett, amiért letöltendő szabadságvesztést kapott büntetésül. Azt, hogy mennyire jelen van a drog a környezetünkben, jól szemlélteti az is, hogy a BRFK munkatársai csak az idei első félévben mintegy 110 ezer adagnyi kábítószert vontak ki a piacról a fővárosban.

Az előadásban Zacher Gábor toxikológus elmondja, hogy a KSH felmérése szerint egy felnőtt naponta átlagosan 7 percet beszél a gyermekével. Fontos tehát, hogy ezt az időtartamot minél nagyobbra nyújtsuk, és ha a kábítószerről beszélünk csemetéinkkel, akkor el kell mondani nekik, hogy ezek a szerek visszavonhatatlanul megváltoztatnak, úgy, hogy abba már nem tudunk beleszólni. A toxikológus a kábítószer használatát az orosz ruletthez hasonlította: nem lehet tudni, hogy a pisztoly csöve mikor van üresen, és mikor van benne golyó – utalva arra, hogy a mai kábítószerek összetétele folyamatosan változik, aminek következtében gyakran az előállítók sincsenek tisztában a hatásaival.

Arról, hogy van kiút, Szabó Győző beszél, aki könyvet is írt arról, hogy korábban szerhasználó volt. A népszerű színész elmondja, hogy az életet választotta azzal, hogy kilépett ebből a közegből. A szülőknek pedig a szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőleg minél többet kell beszélni a gyerekekkel, minél jobban oda kell rájuk figyelni.

Oláh-Paulon László alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője lapunknak elmondta: a fővárosban mintegy hatszáz általános és középiskola van, és szeretnének mindegyikbe eljutni. A céljuk az, hogy minél több szülő találkozzon ezekkel a gondolatokkal. A három pilléren alapuló programban a szülők mellett szeretnék megszólítani a pedagógusokat és a gyerekeket is.

Fotó: BRFK prezentáció, Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben