Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az építész halálának 145. évfordulójára emlékeztek

Megújult Diescher József Fiumei úti síremléke

2019. szeptember 30. hétfő

Diescher Józsefre emlékeztek halálának 145. évfordulója alkalmából a Fiumei Úti Sírkertben. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által szervezett megemlékezésen az építész felújított síremlékénél a leszármazottak mellett egy főhajtás kíséretében többek között Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója és Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere helyezték el a kegyelet virágait.

„Szinte napi rendszerességgel elhaladunk a Diescher József nevéhez köthető közel ötszáz fővárosi épület valamelyike mellett” – emelte ki köszöntőjében Radnainé dr. Fogarasi Katalin, hozzátéve, hogy a családi kripta, mely a II. világháborúban megsérült, és hosszú évtizedekig méltatlan állapotban várta az emlékezőket, szintén az építész alkotása.

„Ha valaki két éve kilátogatott ide, sérült oszlopokat, beszakadt sírboltot, tönkrement márványfaragásokat látott” – emlékeztette a megjelenteket a főigazgató, hozzátéve, hogy mára a felméréseknek és az azt követő munkálatoknak köszönhetően, melyek összesen két évig tartottak, kirajzolódott az épület eredeti alakja.

Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa elmondta, hogy a leszármazottak kezdeményezésére elkészült egy, az építész életútját összegző tanulmánykötet.

Felidézte Diescher József gazdag életművét, melynek része többek között a Bródy Sándor utca 8. szám alatti épület, ami 35 éven keresztül adott otthont az Országgyűlés Képviselőházának - ma az Olasz Kultúrintézet épülete -, a Horánszky utcában található mai Vörösmarty Gimnázium, és ő irányította egyebek mellett a Lánchídtól a Fővám térig húzódó rakpart építését is. „Tervezett és átalakított lakóházakat, hozzájuk tartozó kiszolgáló egységekkel, ipari épületeket, de akár nyomdát, fényképész műtermet is. Épített arisztokratáknak, politikusoknak, értelmiségieknek, egyesületeknek, társulatoknak és egyházaknak. A klasszicizmustól a romantikán át a neoreneszánszig mutatta meg építészi kvalitásait”­­ – emelte ki beszédében a szakember.

Kőrösné dr. Mikis Márta, Diescher József ükunokája beszédében többek között az akkor rossz állapotban lévő kriptához kötődő gyermekkori emlékeit és a felújításig vezető utat is felidézte, köszönetet mondva mindenkinek, aki hozzájárult a sírbolt újjászületéséhez.

A megemlékezés részeként Tóth Kálmán atya, a Diescher József által tervezett Szent Rita Templom plébánosa egy a megjelentekkel közös imádságot követően újraszentelte a síremléket. Az ünnepséget a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulóinak népdal műsora, illetve Szabó István pánsíp művész, Vörösmartys öregdiák produkciója tették teljessé.

A rendezvény végén a síremléknél a jelenlévők főhajtás kíséretében elhelyezték koszorúikat is. A Józsefvárosi Önkormányzat képviseltében Sántha Péterné helyezte el a tisztelet és az emlékezés virágait, aki lapunknak felidézte, hogy a családtagok először őt keresték fel a kripta felújításának tervével, amelyhez állami segítségre is szükség volt.

„Egy ilyen nagy formátumú ember, akinek tehetségét Józsefvárosban is számos csodás épület őrzi, mindenképpen méltó síremléket érdemel, ezért vettük fel a kapcsolatot Radnainé dr. Fogarasi Katalin főigazgatóval” – mondta lapunknak az alpolgármester, aki örömét fejezve ki, hogy ezzel hozzájárulhatott a kripta megújulásához.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben