Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Konferencia az okoseszközök korai használatáról

2019. szeptember 30. hétfő

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) felkérésével, a Családbarát Újbuda Program keretében rendezték meg az OKOSeszközhasználat: Digitális nevelés című konferenciát szeptember 26-án. A rendezvényen köszöntőt mondott kerületünk alpolgármestere, aki kiemelten fontosnak tartja a 0-3 éves gyermekek okoseszköz használatának kutatását, amely kezdeményezés a VIII. kerületből indult. Görhöny Ádám szerint az internet, a digitális eszközök használata nem tiltható meg a gyermekeknek, de fontos, hogy legyenek szakemberek, akik a szülőket megfelelően tájékoztatják a digitális neveléssel kapcsolatban.

A konferencia ­fő témája a 0–3 éves gyermekek okoseszköz használata volt, a rendezvényen bölcsődei és óvodai intézmények dolgozói, szakemberek vettek részt, és előadást tartott többek közt a JEB vezetője is. Koscsóné Kolkopf Judit egy a kerületben végzett kutatás eredményeit mutatta be. „A bölcsődei korosztálynál jelentős arányban jelent meg az okoseszközök használata. Nem tudni pontosan, hogy mire használják, mit értenek belőle, és ez milyen hatással lesz a személyiség-, illetve kognitív fejlődésükre.

Magyar nyelvű tudományos háttéranyag hiányában nem tudunk tényadatokra hivatkozva tanácsot adni a szülőknek sem. Arra keressük a választ, hogy a digitális eszközök használata milyen hatással van a bölcsődés korú gyermekekre. Ennek érdekében a VIII. kerületben állapotfelmérést és egy pszichológiai pilot kutatást készítettünk, önkénteseket keresünk, közösséget szervezünk, szakemberekkel együtt platformot hozunk létre, hogy együtt egymást erősítve a közbeszédbe bekerüljünk, a válaszokat megtaláljuk, emiatt jött létre ez a projekt” – foglalta össze lapunknak gondolatait a szakember.

 

A konferenciát előadások mellett szakmai beszélgetések is színesítették, a kerekasztal-beszélgetést például egy applikáció segítségével tették interaktívabbá. A rendezvényen legtöbben egyetértettek abban, hogy az okoseszközök használata kapcsán kiemelt a szülők felelőssége, hiszen a gyermekek személyiségfejlődésére nagy hatással van, hogy hogyan viszonyulnak a digitális eszközökhöz. A szakemberek és a családok dolgát nehezíti, hogy magyar nyelvű szakirodalom még nem áll rendelkezésre, ezért nagyon fontos az érintettek együttműködése, szakmai programok szervezése.

 

A projekttel kapcsolatban további információ a www.digitalskills.hu honlapon elérhető el.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben