Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mi legyek, ha nagy leszek?

Pályaorientációs Börze a Kesztyűgyárban

2019. október 04. péntek

A józsefvárosi általános iskolák 7-es és 8-os tanulóinak szerveztek pályaorientációs napot október 3-án a Kesztyűgyár Közösségi Házban. A program lehetőséget biztosított a diákok számára, hogy megismerkedhessenek – elsősorban a kerületben lévő – középiskolák, szakiskolák nyújtotta képzési lehetőségekkel, illetve az adott szakmák munkaerőpiacon betöltött szerepével.

A hatékonyabb részvétel érdekében egymás után, előre egyeztetett időpontokban fogadták a pályaválasztás előtt álló fiatalok csoportjait a Kesztyűgyárban rendezett pályaorientációs börzén. A rendezvény célja az volt, hogy – egy tető alá hozva a keresletet a kínálattal: valamennyi végzős, illetve általános iskolai tanulmányait hamarosan befejező, kerületi diák számára – minél szélesebb körű tájékoztatással szolgáljanak a főként a kerületben található szakmai képzésekről, továbbá, hogy vonzó perspektívát állítsanak a fiatalok elé.

Míg a kivonuló középiskolák, szakiskolák, szakképzők és gimnáziumok tanárai nagy vonalakban ismertették, illetve interaktív módon szemléltették az intézményükben folyó oktatás mibenlétét, és tájékoztatást adtak a felvételi követelményekről, addig az ott tanuló diákok saját – már az iskola falain belül megszerzett – tapasztalataikat osztották meg pályaválasztás előtt álló társaikkal.

Virágkötő, felszolgáló, hegesztő, építőipari dolgozó, informatikus, logisztikus, kereskedelmi ügyintéző, nyomdász, asztalos, kertész, egészségügyi dolgozó és még hosszan folytatható a sora mindazoknak a szakmáknak, amik bemutatásra kerültek a nap folyamán.

A szervezők gondoltak azokra a diákokra is, akik még bizonytalanok a jövőbeni foglalkozásukat illetően, vagy épp még elképzelésük sincs arról, merre induljanak tovább a nyolcadik osztály elvégzése után. A gyerekeknek alkalmuk nyílt arra is, hogy pályaválasztási szakembernek tegyék fel a továbbtanulással kapcsolatos kérdésiket, ugyanakkor a készségekre és érdeklődési körre irányuló tesztek kitöltése után meghallgathatták a karriertanácsadó elemzését arról, mi az a szakma, ami igazán passzol az egyéniségükhöz.

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 azonosítószámú pályázati projekt keretében, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. szervezésében valósult meg.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben