Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az aradi vértanúkra emlékezett az ország

Állami megemlékezés a Batthyány Mauzóleumnál

2019. október 06. vasárnap

Az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést Magyarország Kormánya Józsefvárosban, október 6-án a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Batthyány Mauzóleumnál Áder János köztársasági elnök, valamint Tarlós István főpolgármester mondott beszédet a hazánk függetlenségéért életüket áldozó honvédtisztekre és Batthyány Lajos, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökre emlékezve. Az ünnepségen kerületünket Sára Botond polgármester képviselte, aki a kivégzett miniszterelnök síremlékénél koszorút helyezett el a mártírok tiszteletére.

Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök élete és halála ünnepeken és hétköznapokon egyaránt figyelmeztet, mekkora érték az ország szabadsága és függetlensége – mondta Áder János a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az államfő emlékeztetett, Batthyány nemcsak meghalt Magyarországért, hanem élt, dolgozott, küzdött is érte. A tragikus sorsú első magyar miniszterelnököt igaztalan vádak alapján, csupán bosszúból ítélték halálra, majd kétszer temették el: először titokban, méltatlanul, rejtekben; másodszor, huszonegy esztendő után, méltóságteljes tömeg kíséretében.

Kiemelte, Batthyány Lajos hamar a reformokat, az önrendelkezést követelő politikai közösség meghatározó tagjává vált, aktív részese volt mindannak, ami 1848 forradalmi eseményeihez és az utána következő szabadságharchoz vezetett. A köztársasági elnök aláhúzta, 1848-ban a forradalmat és szabadságharcot valami nagyon erős, nagyon tartós, az ország egész további történelmére kiható korszak kötötte össze: a polgári átalakulás ideje. A forradalom és szabadságharc közötti néhány hónapban új törvényekkel új haza született a reformkor vívmányai alapján.

A Batthyány-kormány alig néhány hónap alatt az önrendelkezés alapjait rakta le a Béccsel folytatott huzavona közepette – fogalmazott Áder János, megjegyezve, amit szerencsésebb történelmű nemzetek évtizedek, évszázadok alatt értek el, abban Magyarország rövid időn belül alkotott maradandót. Batthyány hitt a törvényben, hitt a jogban és a végsőkig bízott abban, hogy tisztességes eljárásban nem ítélhetik halálra, ezért eszébe sem jutott, hogy az emigrációt válassza – mondta az államfő, majd hozzátette, egy ártatlannak a börtön kevésbé szégyenletes, mint a menekülés.

Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy az aradi vértanúk hazafias kiállásuk, egyenes jellemük, nemzethez való hűségük, szabadságvágyuk okán voltak készek elszenvedni az erőszakos halált. "Elszántság és szembeszegülés, ez a vértanúk életének tanúságtétele" – jelentette ki, hozzátéve: 1849 október 6-a minden magyar ember mély gyászának napja volt. Az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött. Egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak a gyászolók a helyszínre - mondta Tarlós István megjegyezve, hogy ma a fővárosban út és utca is őrzi emléküket, és több vidéki városban is áll emlékművük.

Szólt arról is, hogy a véres megtorlások során több száz halálos ítéletet hoztak, és a bosszúhullám csak 1850-től mérséklődött, amikor az európai felháborodás miatt a bécsi udvar végül menesztette Haynaut. A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1867 utáni évtizedek Budapestet európai nagyvárossá tették: megépült a kontinens első földalatti vasútja, az Andrássy úti palotasor és a világ egyik legszebb parlamentje.

"A magyarság évezredes történelme bizonyítja, hogy népe jórészt erős és elszánt patriótákból állt, akiknek köszönhető, hogy történetének kezdete óta megőrizte független nemzeti mivoltát, nyelvét és önálló identitását" – fogalmazott Tarlós István hozzátéve, hogy a magyar hagyományokban mélyen gyökerezik az aradi vértanúk emléke.

A beszédeket követően koszorúzással és néma főhajtással tisztelegtek a vértanúhalált halt egykori miniszterelnök és mártírtársai, valamint a forradalom és szabadságharc hősi halált halt áldozatai előtt.

Kerületünk koszorúját Sára Botond polgármester helyezte el a kivégzett miniszterelnök síremlékénél.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben