Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rajzolt legendák

Sulyok Gabriella alkotásai a Józsefvárosi Galériában

2019. október 07. hétfő

A Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, Sulyok Gabriella alkotásaiból nyílt kiállítás „Rajzolt legendák” címmel október 4-én a Józsefvárosi Galériában. A hagyományokat követve A magyar festészet napjához is kötődő tárlat megnyitóján került sor a Supka Magdolna-Emlékdíj ünnepélyes átadására is, mellyel idén Szakolczay Lajos írót, Széchenyi-díjas irodalomtörténészt jutalmaztak.

A kiállítást Verebes György festőművész nyitotta meg, aki hangsúlyozta: az ősi teremtőerők és a hűség, barátság, tisztaság, hősiesség és az alázat kifejezések jutnak eszébe a művek láttán.

A megnyitó ünnepség keretében került sor a Csáki József és a T-Art Alapítvány által létrehozott Supka Magdolna-Emlékdíj átadására, melyet minden évben olyan személyeknek adományoznak, akik kimagasló szakmai igényességgel és a hivatásuk iránti morális elkötelezettséggel szolgálják a kortárs magyar képzőművészet ügyét.

Idén a díjat Szakolczay Lajos író, Széchenyi-díjas irodalomtörténész vehette át Tenk László Munkácsy-díjas festőművésztől, illetve Bényi Eszter kárpitművésztől, Supka Magdolna lányától. „Ismertem és nagyon szerettem Supka Mannát, és azért is örülök ennek a díjnak, mert benne nemcsak a mindentudás, az alázat, a tájékozottság, de ami a legfőbb, az erkölcs is mosolyog ránk” – fogalmazott köszönő beszédében Szakolczay Lajos.

Az ünnepélyes megnyitó és díjátadó Sipos Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, a Muzsikás együttes prímása és Kardos Mária népzenész produkcióival vált teljessé.

A tárlat november 4-ig tekinthető meg a Józsefvárosi Galéria földszinti kiállítótermében. Az érdeklődők a kiállításhoz kapcsolódó filmvetítésen és könyvbemutatón vehetnek részt október 30-án, szerdán 18 órai kezdettel, amikor Sulyok Gabriellával Garami Gréta művészettörténész beszélget majd.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben