Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Játékos ismerkedés a természettel

Tematikus gyermekfoglalkozások a Füvészkert tankertjében

2019. október 08. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat és az ELTE Fűvészkert megállapodásának köszönhetően a kerületi bölcsődék és óvodák csoportjai ingyenesen vehetnek részt a számukra rendezett tematikus sétákon és környezetismereti foglalkozásokon a Füvészkertben, illetve annak FűFa Tankertjében. Legutóbb – október 3-án és 4-én –, a Babóca és a Mini-Manó Bölcsődébe járó gyermekek és kísérőik vettek részt a környezettudatos nevelést segítő programon.

Az apróságok először egy játékos feladatot teljesítve különböző magokkal – köztük kukoricával, napraforgóval és tökmaggal – ismerkedtek meg, majd meg is keresték a tankertben azokat a növényeket, amelyekről az adott magok származnak.

 

Miután a tejes és gyümölcsleves dobozokból készült madáretetőket feltöltötték, felfedező körútra indultak a Fűvészkertben. A séta során nemcsak különböző bokrokat és fákat – köztük almafát, mogyoró, szeder és galagonyabokrot – ismerhettek meg, de a rajtuk itt-ott megbújó madarakat – verebet, harkályt és vörösbegyet – ábrázoló képeket is összegyűjtötték. A séta vezetője eközben sok-sok érdekességet mesélt a növényekről és a madarakról.

 

A kicsik érdeklődve hallgatták Szakács-Nagy Zsuzsannát, aki lapunknak elmondta, hogy szeptember közepe óta rendszeresen látogatnak el hozzájuk a józsefvárosi gyermekek, kisiskolások és óvodások mellett immár a bölcsődések is. A kertészmérnök hangsúlyozta, fontos, hogy a gyermekek játékos formában minél hamarabb megismerkedjenek a természet szépségeivel, hiszen így később jó eséllyel válnak környezettudatos felnőttekké.

 

„Az önkormányzat által biztosított lehetőségnek nagyon örülök, mert rendkívül fontosnak tartom a gyermekek minél korábbi környezettudatos nevelését”– emelte ki a vezetett séták kapcsán Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője. Hozzátette: ez a program kísérleti jelleggel indult, a szülők és a kisgyermeknevelők pozitív visszajelzései alapján pedig bíznak benne, hogy hosszú távú és rendszeres programként épülhet be a kerületi bölcsődék életébe.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben