Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Önkormányzati választás 2019

Nyolcadik alkalommal választ önkormányzatokat az ország

2019. október 13. vasárnap

A rendszerváltozás óta nyolcadik alkalommal tartanak önkormányzati választásokat vasárnap Magyarországon. A fővárosi választók főpolgármesterjelöltekre, polgármesterjelöltekre, önkormányzati képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhatnak reggel 6 és este 7 óra között. A nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok tagjait választják meg az önkormányzati voksolással egy napon. A képviselők mandátuma öt évre szól.

Vasárnap 8 millió 25 ezer választó dönthet arról az ország 10 278 szavazókörében, kik képviseljék érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. A választáson nemcsak a magyar állampolgárok, hanem valamennyi magyarországi lakcímmel rendelkező személy szavazhat. A jelöltek  egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak mandátumhoz.

A fővárosban élők három szavazólapot kapnak: ők a képviselő-testület és a polgármester mellett a főpolgármester személyére szavazhatnak. A fővárosban a megválasztott polgármesterek automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lesznek, további kilenc mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott töredékszavazatok alapján osztanak szét a listák között.

Este hét óráig várják a szavazókat

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták.

Délig lehet mozgóurnát igényelni

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól online, ügyfélkapus azonosítással, vagy írásbeli meghatalmazással. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát. Aki mozgóurnát kért, az a szavazókörben hagyományos módon, személyesen nem szavazhat.

Részvételi adatok, eredmények

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: a 7, a 9, a 11, a 13, a 15, 17 órai és a 18.30 órai adatokról. A szavazókörök zárása követően, amint megkezdődik a szavazatok összeszámlálása után az eredményadatok rögzítése, az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n a főpolgármester-, a polgármester- és képviselő-választás eredményeinek alakulása is nyomon követhető lesz. Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.

Megnyíltak a szavazókörök

Mindenhol rendben megnyíltak a szavazókörök, rendkívüli eseményről nem érkezett be jelentés - közölte Mucsi Tamás, a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel. Józsefvárosban 57451 szavazásra jogosult személy adhatja le a voksát. 

Fotó: Józsefváros újság/archív

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben